Το μήνυμα των εργαζομένων είναι ξεκάθαρο: «η κατάσταση στην Υγεία στο νομό έχει ξεφύγει», όπως λένε, και επιθυμούν να ενημερώσουν τους πολίτες του νησιού για τα όσα επεξεργάζεται να υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, πριν αποφασιστεί οριστικά –και χωρίς διάλογο– πώς θα μοιάζει ο επόμενος χάρτης Υγείας.
Στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί το τι πραγματικά συμβαίνει στο ΠΑΓΝΗ και στα υπόλοιπα νοσοκομεία: από τις ελλείψεις προσωπικού και τη χρόνια υποχρηματοδότηση, μέχρι τα κυβερνητικά σχέδια για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές και εταιρείες, όπως υποστηρίζουν.
Παράλληλα, μιλούν ξεκάθαρα για μια πορεία που οδηγεί σε «υποβάθμιση», με συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, στο όνομα του «εξορθολογισμού». Και, όπως επισημαίνουν, ο σχεδιασμός βασίζεται όχι στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες, αλλά στη λογική κόστους–οφέλους.
Κεντρικό ζήτημα και το χάος στα ραντεβού: καθυστερήσεις μηνών για γιατρούς, εξετάσεις και χειρουργεία, που σπρώχνουν τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι, δε, επιμένουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, συχνά βρίσκονται απέναντι σε μηχανισμούς πίεσης και καταστολής.
Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα».
Η εικόνα που περιγράφουν τα σωματεία στο κοινό δελτίο Τύπου τους (31/10/2025) κάνει λόγο για πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης έχει διαλύσει υπηρεσίες και έχει φέρει τα νοσοκομεία στα όριά τους.
Όπως τονίζεται, ο υγειονομικός χάρτης προβλέπει:
- Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών
- Περιορισμό δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών
- Μειώσεις προσωπικού
- «Ευέλικτες» δομές υγείας που λειτουργούν με όρους οικονομικής αποδοτικότητας
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ακόμα λιγότερη χρηματοδότηση, λιγότερες παροχές, χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών. Το σχέδιο στοχεύει σε νοσοκομεία που θα τραβούν έσοδα από τους ασθενείς, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θα έχουν δρόμο ανοιχτό μέσα στις δημόσιες δομές, αξιοποιώντας κρατικές υποδομές με μειούμενη κρατική στήριξη.
Τα σωματεία το λένε χωρίς φίλτρο: η πολιτική που υπηρετεί το κέρδος θεωρεί «κόστος» την πρόληψη και τις στοιχειώδεις παροχές. Το Υπουργείο και οι διοικήσεις, αντί να λύσουν προβλήματα, στοχοποιούν όσους τα αναδεικνύουν.
Κλιμάκωση αγώνα σε όλη την Κρήτη
Από τις συσκέψεις της 18ης Σεπτεμβρίου και της 31ης Οκτωβρίου βγήκε κοινή γραμμή:
- Συμμετοχή στις κλαδικές απεργίες ΠΟΕΔΗΝ (6/11) και ΟΕΝΓΕ (6–7/11)
- Κοινή συνέντευξη Τύπου
- Κοινή Παγκρήτια Ημέρα Δράσης στις 27 Νοεμβρίου 2025
- Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συναυλίες και άλλες μορφές πίεσης
- Τοπικές συσκέψεις για μαζική συμμετοχή των πολιτών
Ο στόχος; Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους – χωρίς κόφτες, χωρίς ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, χωρίς κυνικούς λογαριασμούς «τι συμφέρει».
Το δελτίο Τύπου φέρει τις υπογραφές όλων των σωματείων εργαζομένων νοσοκομείων και ΠΦΥ της Κρήτης, των ενώσεων γιατρών ΕΣΥ, καθώς και των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, καλύπτοντας το σύνολο της δημόσιας Υγείας στο νησί.