Iatropedia

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο εγκαταστάθηκε η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στην Ελλάδα

Πρόκειται για μία από τις πλέον σύγχρονες μηχανές συντήρησης ηπατικών μοσχευμάτων, που χρησιμοποιείται σε όλα τα μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης.

Η πρώτη μηχανή εξωσωματικής συντήρησης συμπαγών οργάνων για μεταμόσχευση στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε χθες, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026, στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η εγκατάσταση του σύγχρονου μηχανήματος κατέστη δυαντή μετά από ενέργειες του καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του ΕΚΠΑ Γιώργου Σωτηρόπουλου.

Η μηχανή συντήρησης ηπατικών μοσχευμάτων παρέχει τη δυνατότητα τόσο υποθερμικής όσο και νορμοθερμικής συντήρησης οργάνων και χρησιμοποιείται σε όλα τα μεγάλα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης.

Με τη χρήση της συγκεκριμένης μηχανής:

Ταυτόχρονα ανοίγεται ευρύ πεδίο έρευνας και μελέτης της λειτουργίας των μοσχευμάτων ενώ βρίσκονται εκτός του ανθρώπινου σώματος. «Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη για τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων στην Ελλάδα. Ως Διοίκηση του Υπουργείου Υγείας υποστηρίζουμε ένθερμα και έμπρακτα κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας», αναφέρει ο Άδωνις Γεωγργιάδης.