Iatropedia

Σπάνιες παθήσεις: Ιδρύθηκαν 18 εξειδικευμένα κέντρα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εξειδικευμένα Κέντρα για τις σπάνιες παθήσεις δημιουργήθηκαν στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αττικόν, Αιγινήτειο και Παίδων Αγία Σοφία.

Δεκαοκτώ εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία αντιμετωπίζονται σπάνιες παθήσεις ίδρυσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας που παρέχει.

Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων & Πολύπλοκων Νοσημάτων, όπως τα ονόμασε, λειτουργούν στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αιγινήτειο, Αττικόν και Παίδων Αγία Σοφία.

Υπάρχουν εκατοντάδες σπάνια νοσήματα τα οποία  επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν προσβάλει λιγότερα από 5 στα 10.000 άτομα στην κοινότητα. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 5.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Τα Κέντρα παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, η κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας  Χαρά Σπηλιοπούλου, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Πέτρος Σφηκάκης και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των Κέντρων.

Στα Κέντρα αυτά θα μπορούν να απευθύνονται ή να παραπέμπονται οι ασθενείς με σπάνιες παθήσεις, για να γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και προσωπικό η διάγνωση, η περίθαλψη, η παρακολούθηση και η διαχείρισή τους. Εκτός από τα 18 αυτά Κέντρα, έπεται η δημιουργία και άλλων, όπως είπαν οι ομιλητές.

Αναλυτικά τα Κέντρα για τις σπάνιες παθήσεις που ήδη ιδρύθηκαν είναι τα εξής:

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Στο Αττικόν Νοσοκομείο

Στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία