Iatropedia

Συνέδριο Economist: Κλειστός προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ και παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα οι λύσεις του ΥΥΚΑ

Παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, ιατρικός τουρισμός, σταθερό πλαίσιο φορολόγησης των πολυεθνικών αλλά και μέτρα για τους ανασφάλιστους και τους μετανάστες ανέφερε σε ομιλία του ο υπουργός Υγείας ως μέτρα πρώτης γραμμής για τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι χρειάζεται να «επαναθεσμοποιήσουμε το χώρο της Υγείας», με επικέντρωση στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Προτεραιότητα κατά τον κ. Κουρουμπλή είναι η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς η εύρυθμη λειτουργία της που τελικά θα ανακουφίσει τα νοσοκομεία.

Η προκήρυξη των 4.500 θέσεων είναι μία αρχή για την κάλυψη των ελλείψεων, ωστόσο είναι λίγες αναλογικά με τα κενά που υπάρχουν. Η ηγεσία του ΥΥΚΑ εξάλλου θέλει να επανεντάξει στο σύστημα τα 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες αλλά και να δώσει λύση στο μεταναστευτικό.

Στο ερώτημα «που θα βρείτε τα λεφτά», ο κ. Κουρουμπλής απαντά από τον θεσμικό εξορθολογισμό του συστήματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η θεσμοθέτηση επιτροπής διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να υπάρξει μείωση δαπανών, της τάξεως του 50%, από 600 σε 300 εκατ. ευρώ. Εξοικονόμηση, εξάλλου θα υπάρξει από τη θεσμοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, ώστε να ελέγχεται η δημιουργία κόστους στην πηγή.

Στην φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «θέλω να είμαι σαφής. Τα προηγούμενα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων, διαδικασία από την οποία κάποιοι κέρδισαν, όμως η Ελλάδα έχασε».

Δεσμεύθηκε πάντως ότι μέσα από διάλογο για την τιμολόγηση των φαρμάκων, για την οποία δεν απέκλεισε και διορθώσεις, θα διαμορφωθεί ένα σταθερό περιβάλλον, με ορίζοντα τετραετίας.