Iatropedia

Σημάδι καρδιακής υγείας η δύναμη της χειραψίας

Οι πιθανότητες να υποστεί κανείς καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή να πεθάνει σε νεαρή ηλικία μπορεί να κρύβονται στην... παλάμη του χεριού του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη από διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 140.000 άνθρωποι από 14 χώρες, δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet και δείχνει ότι δύναμη της λαβής ενός ατόμου είναι καλύτερος δείκτης πρόβλεψης από την πίεση του αίματος στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου.

Η μέγιστη δύναμη με την οποία μπορεί ένα άτομο να σφίξει κάτι με την παλάμη του, όπως γίνεται στην χειραψία, μειώνεται φυσιολογικά όσο μεγαλώνει ηλικιακά. Αλλά εκείνοι των οποίων η λαβή δύναμη μειώνεται ταχύτερα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Στην πορεία της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι:

-Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών έχουν δύναμη λαβής περίπου 34kg κατά μέσο όρο, η οποία πέφτει στα 24kg όταν φτάνουν στην ηλικία των 70 ετών.

-Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τους άνδρες είναι 54kg και 38kg.

Αναλύοντας εν συνεχεία την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων σε σχέση με τη δύναμη της χειρολαβής τους διαπίστωσαν ότι:

-Για κάθε 5kg μείωση της δύναμης της λαβής οι πιθανότητες ενός πρόωρου θανάτου αυξάνονται κατά 16%.

-Για την ίδια μείωση στην λαβή, οι πιθανότητες ενός θανατηφόρου καρδιακού προβλήματος αυξάνονται κατά 17% και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 9%.

Μέχρι σήμερα, οι συνήθεις ιατρικές πρακτικές για την αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχει κάποιος ασθενής για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αφορούσαν την συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου όπου συγκέντρωναν πληροφορίες για την ηλικία, το αν καπνίζει ο ασθενής, αν είναι παχύσαρκος, ποια είναι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα του, ποια είναι η αρτηριακή του πίεση και το οικογενειακό του ιστορικό.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η δύναμη της λαβής είναι πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης για την υγεία του ασθενούς από την πίεση του αίματος και θα μπορούσε να είναι ένα νέο εργαλείο στα χέρια των γιατρών παγκοσμίως.

http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ξηρός καρπός που μειώνει καρδιακά, καρκίνο και χοληστερίνη

Πως προειδοποιεί το εγκεφαλικό; Όλα τα σημάδια SOS