Iatropedia

ΣΦΕΕ για Σπάνιες Παθήσεις: 6–8% του πληθυσμού, αλλά εκτός «κεντρικού κάδρου» πολιτικής

Black swan theory or a black swan event is a term used to describe a very rare or otherwise unexpected event that has a major effect, such as a financial crash or pandemic. The term is based on an ancient saying which presumed black swans did not exist.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και η Πλατφόρμα Σπανίων Παθήσεων επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα θέμα που δεν είναι καθόλου σπάνιο σε επίπεδο πληθυσμού: την ανάγκη για Εθνική Στρατηγική με σαφές σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και λογοδοσία.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Παγκοσμίως, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια σπάνια πάθηση. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 6.500 κλινικά αναγνωρισμένες νόσοι.

Στην Ευρώπη, επηρεάζεται το 6–8% του πληθυσμού· στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 350.000 έως 600.000 άτομα. «Σπάνιες» λοιπόν ως διάγνωση, αλλά όχι ως κοινωνικό αποτύπωμα.

Πέντε χρόνια μέχρι τη διάγνωση και συχνά χωρίς θεραπεία

Το δομικό πρόβλημα ξεκινά από τη διάγνωση. Ο μέσος χρόνος μέχρι να τεθεί ακριβής διάγνωση αγγίζει τα πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, οι ασθενείς συχνά περιφέρονται μεταξύ ειδικοτήτων, επαναλαμβάνουν εξετάσεις, φθείρονται ψυχολογικά και οικονομικά.

Και όταν τελικά μπει το όνομα στη νόσο; Λιγότερο από το 5% των σπανίων παθήσεων διαθέτει εγκεκριμένη θεραπεία. Η επιστημονική πρόοδος είναι υπαρκτή —ιδίως σε γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες— αλλά η πρόσβαση παραμένει άνιση και σύνθετη.

Οι περισσότερες σπάνιες παθήσεις εκδηλώνονται νωρίς στη ζωή, συχνά με σοβαρές αναπηρίες. Το βάρος δεν είναι μόνο ιατρικό. Είναι κοινωνικό, ψυχολογικό, οικονομικό. Και μετακυλίεται σε οικογένειες που λειτουργούν ως άτυποι «διαχειριστές φροντίδας» σε ένα σύστημα που δεν είναι πάντα σχεδιασμένο για τόσο περίπλοκες διαδρομές.

ΣΦΕΕ: Το αίτημα για Εθνική Στρατηγική και το ερώτημα της εφαρμογής

Ο ΣΦΕΕ δηλώνει ότι στηρίζει ενεργά τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Πλατφόρμα του για τα Σπάνια Νοσήματα έχει εκπονήσει κείμενο πολιτικής με τίτλο:

«Η Αναγκαιότητα μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Σπάνιων Παθήσεων μέσω της Δημιουργίας και Εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».

Στο κείμενο αποτυπώνονται άξονες όπως:

Η ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων είναι δεδομένη. Το ζητούμενο όμως —και εδώ βρίσκεται η πραγματική πρόκληση— είναι η μετάβαση από τα κείμενα πολιτικής στην εφαρμογή: μητρώα ασθενών που λειτουργούν, κέντρα αναφοράς με επαρκή στελέχωση, διασυνδεδεμένα δεδομένα, σαφή και ταχεία μονοπάτια πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.

Η θέση της φαρμακοβιομηχανίας

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, δηλώνει:

«Επενδύουμε στην αιχμή της καινοτομίας, αναπτύσσοντας γονιδιακές, κυτταρικές και εξατομικευμένες θεραπείες, για να καλύψουμε ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες και να διασφαλίσουμε στους ασθενείς με σπάνιες παθήσεις πρόσβαση σε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η δήλωση αποτυπώνει τη στρατηγική κατεύθυνση της βιομηχανίας: υψηλής τεχνολογίας, εξατομικευμένες θεραπείες, με συχνά υψηλό κόστος και σύνθετα μοντέλα αποζημίωσης. Εδώ ακριβώς θα κριθεί και η ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας — στο πώς θα ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στο δικαίωμα πρόσβασης.

Η «επόμενη μέρα» δεν είναι θεωρητική

Οι σπάνιες παθήσεις δεν είναι περιθωριακό κεφάλαιο της υγείας. Είναι test αντοχής για το σύστημα:

Η συζήτηση για Εθνική Στρατηγική ανοίγει ξανά. Και το στοίχημα είναι αν, τα επόμενα χρόνια, ο χρόνος διάγνωσης θα μειωθεί, η πρόσβαση θα επιταχυνθεί και οι οικογένειες θα πάψουν να νιώθουν ότι παλεύουν μόνες τους με ένα «σπάνιο» νόσημα, χωρίς φροντίδα.