Ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις: ακριβότερες αλλά ασφαλέστερες

  • Iatropedia
Ήταν θέμα χρόνου για το πότε η τεχνολογία και η ρομποτική θα εισέλθει σαν βοήθημα και στη χειρουργική. Πλέον όλο και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται υποβοηθούμενες από ρομποτικά συστήματα, κυρίως στα νεφρά ή στον προστάτη.

Τέτοιου είδους επεμβάσεις επιτρέπουν απίστευτη ακρίβεια , μικρότερη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και έχουν σύμφωνα με τους ειδικούς, λιγότερες πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνο θανάτου. Στοιχίζουν όμως πολύ περισσότερο…

Επιστήμονες από το νοσοκομείο της Βοστώνης «Brigham and Women», προσπάθησαν να αναλύσουν τη σχέση κόστους και αποτελέσματος ανάμεσα στις ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και στις κλασσικές μεθόδους χειρουργικής. Συνέκριναν λοιπόν ίδιες παθήσεις που χειρουργήθηκαν με τους δύο τρόπους. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι ρομποτικά υποβοηθούμενες είναι πιο ασφαλείς όμως το κόστος για την τσέπη του ασθενούς, είναι κατά αρκετές χιλιάδες δολάρια μεγαλύτερο.

Οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα, που ο χειρουργός μέσω μιας κονσόλας τον καθοδηγεί με τη βοήθεια μια μικροσκοπικής κάμερας, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων μεγαλύτερης ακρίβειας.

Ειδικά στην αφαίρεση προστάτη, η ρομποτική χειρουργική, χρησιμοποιείται πλέον όλο και πιο συχνά, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η χρήση της σε σχέση με τα νεφρά για την αποκατάσταση βλάβης, ή την αφαίρεση τους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο ασθενής με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής, γλυτώνει κατά μέσο όρο μια ημέρα πρόσθετης παραμονής στο νοσοκομείο. Ο ασθενής επίσης χρειάζεται λιγότερο αίμα, ενώ κανείς δεν έχει αναφερθεί να πεθάνει. Το ποσοστό θανάτου με την κλασική τεχνική του ανοιχτού χειρουργείου, για τον προστάτη για παράδειγμα, είναι 2 θάνατοι στους 1000.

Η ρομποτική αφαίρεση προστάτη στοιχίζει στις ΗΠΑ 10.000 δολάρια. Επτακόσια δολάρια περισσότερα δηλαδή, από την λαπαροσκόπηση και 1.100 από τη μέθοδο του ανοιχτού χειρουργείου. Για τη ρομποτική αφαίρεση νεφρού το μέσο κόστος στις ΗΠΑ είναι 13.900 δολάρια, 2.700 δολάρια πιο πολλά από την λαπαροσκόπηση και 1.300 από το ανοιχτό χειρουργείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

«πρωτεύουσα» της Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη στις μεταμοσχεύσεις

αρθροσκόπηση: λύση ακόμη και στις μικρές ορθοπεδικές παθήσεις

ρυτίδες γύρω από τα μάτια; όχι πια

Έλληνας γιατρός χειρουργεί καρδιά live στο twitter- δείτε το βίντεο

απαλλαχτείτε από τις καούρες με τη βοήθεια χειρουργού