Iatropedia

«Ψαλίδι» τώρα και στο κέρδος των φαρμακοποιών

Στα άκρα η κόντρα Λοβέρδου φαρμακοποιών με αφορμή την απελευθέρωση του ωραρίου για το οποίο οι φαρμακοποιοί καταφεύγουν στα δικαστήρια. Επόμενο βήμα της κυβέρνησης το ποσοστό κέρδους του κλάδου που μπαίνει στο στόχαστρο το επόμενο διάστημα.

«Θα γίνει Βιετνάμ αν τολμήσουν να αγγίξουν το ποσοστό κέρδους» διαμηνύουν πηγές από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στο άκουσμα της πληροφορίας ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει μετά την απελευθέρωση του ωραρίου να προχωρήσει και σε νέα μέτρα που θα περικόπτουν τα καθαρά έσοδα των φαρμακοποιών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκοπεύει σχετικά άμεσα να ανοίξει το θέμα του κέρδους επικαλούμενη πιέσεις της Τρόικας. Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ρίξει περαιτέρω λάδι στη φωτιά και θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φαρμακοποιών -Ανδρέα Λοβέρδου.

Άλλωστε οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη στη μείωση του κέρδους τους με τρία βασικά μέτρα που έλαβε: με το rebate, η έκπτωση δηλαδή που πρέπει να δίνουν στα ασφαλιστικά Ταμεία με βάση το τζίρο τους, ποσοστό που μπορεί να φθάσει και στο 4%, με την απαγόρευση των εκπτώσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς και με τη μείωση του ποσοστού κέρδους στα φάρμακα υψηλού κόστους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως παρά τις αντιρρήσεις του κλάδου εξέδωσε την υπουργική απόφαση που προβλέπει την ελεύθερη και κατά βούληση λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα και τα Σάββατα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα καταφύγει τις επόμενες ημέρες στα δικαιοσύνη για να εκπέσει η συγκεκριμένη απόφαση.