Iatropedia

Προστατέψετε την υγεία σας στις …εκλογές

Σε 2 ημέρες θα κληθούμε όλοι να ψηφίσουμε και να αναδείξουμε μια νέα κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να μας βγάλει από την κρίση, και να βελτιώσει τη ζωή μας. Σήμερα δεν εξετάζουμε κόμματα, ή πολιτικές, θα σας δώσουμε όμως κάποιες βασικές οδηγίες για να πάτε να ψηφίσετε και να επιστρέψετε με την υγεία σας σε καλή κατάσταση...

Τι εννοούμε; Πολύ απλά θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε να μην είστε αγχωμένοι, να μην ανεβάσετε παλμούς, να μην φωνάζετε συνθήματα και πονέσει ο λαιμός σας και το σπουδαιότερο να μην κολλήσετε κανένα ιό, όπως η γρίπη, και αρρωστήσετε. Και όλα αυτά ενώ θα πάτε να ψηφίσετε.

Ψυχραιμία: είναι το βασικότερο όλων. Δεν χρειάζεται να είστε αγχωμένοι και να ζείτε υπό το καθεστώς πίεσης για το ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, ποιο δεύτερο, για το εάν το κόμμα που υποστηρίζετε θα μπει στη Βουλή, για … για… για… Για το οτιδήποτε έχει να κάνει με την ψήφο, τέλος πάντων. Βρισκόμαστε στο 2012 και όχι στη δεκαετία του 70 και του 80. Δεν υπάρχει λόγος ούτε να τσαντιζόμαστε, ούτε να μαλώνουμε (τόσο με φίλους όσο και με αγνώστους), ούτε να μας ανεβαίνει η πίεση, ούτε να χτυπάει η καρδιά μας γοργά σαν ταμπούρλο. Πάμε με ηρεμία αλλά και με πεποίθηση στα εκλογικά μας τμήματα, ψηφίζουμε και φεύγουμε.

Προσοχή στις φωνές: Δεν είναι ανάγκη να διατρανώνουμε τις πολιτικές μας πεποιθήσεις με φωνές και με κραυγές. Όσο και να φωνάξουμε υπέρ κάποιου, την ώρα της κάλπης, η ψήφος μας θα έχει την ίδια βαρύτητα είτε φωνάζουμε είτε όχι. Από τις φωνές μπορεί να τραυματίσουμε το λαιμό μας. Από τις φωνές μπορεί να γδάρουμε τις φωνητικές μας χορδές και να μην μπορούμε να μιλήσουμε. Και εάν το έχουμε στο αίμα μας και είμαστε και λίγο περισσότερο φανατικοί, τότε μην ξεχνάτε ότι ελλοχεύουν και σοβαρότεροι κίνδυνοι, όπως οι πολύποδες αλλά και τα οζίδια στις φωνητικές μας χορδές, που για να θεραπευτούν ίσως να χρειαστεί και χειρουργείο.

Προσοχή στις χειραψίες: Κυρίως με τους υποψηφίους που θα βρίσκονται έξω από τα εκλογικά τμήματα την ημέρα της Κυριακής για να μας”χαιρετήσουν” να μας πουν ότι μας γνωρίζουν, ότι θα μας σώσουν. Σκεφτείτε το εξής, όταν ο υποψήφιος “βουλευτής Καλοχαιρέτας” (όπως στην Ελληνική ταινία) θα μας πλησιάσει να μας χαιρετήσει και να μας φιλήσει σταυρωτά. Αντισταθείτε. Μην το κάνετε. Σκεφτείτε ότι πριν φιλήσει σταυρωτά εσάς, έχει φιλήσει άλλους. Και όταν λέμε άλλους εννοούμε πολλούς, άπειρους ψηφοφόρους του. Ένας να ήταν άρρωστος, να είχε γρίπη για παράδειγμα, ποιος σας εγγυάται ότι δεν θα κολλήσετε και εσείς, μαζί με τον υποψήφιο. Και μην νομίζετε ότι επειδή άρχισαν οι ζέστες ο κίνδυνος της γρίπης έχει περάσει.

Μπροστά στην κάλπη: Βρίσκεστε λοιπόν μπροστά στην κάλπη, επιλέγετε το ψηφοδέλτιο που υποστηρίζετε, ανάμεσα σε πολλά άλλα και ψηφίζετε. Αμέσως το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι. Και αυτό γιατί, κυκλοφορούν εκατομμύρια μικρόβια τα οποία βρίσκονται παντού και ενισχύθηκαν από τα χέρια που έπιασαν τα χαρτιά και σας τα παρέδωσαν. Η σωστή υγιεινή θα μας προφυλάξει όλους από ανεπιθύμητες ασθένειες. Εδώ να σας υπενθυμίσουμε ότι τους φακέλους δεν τους σαλιώνουμε με τη γλώσσα μας για να σφραγιστούν (άλλη μεγάλη εστία μόλυνσης). Οι φάκελοι κλείνουν με αυτοκόλλητο.