Προσοχή: Ήλιος + λεμόνι = κίνδυνος για έγκαυμα!

  • Iatropedia
Αυτό που έπαθε ένα άντρας από το Palm Beach των ΗΠΑ θα σας ακουστεί απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Μία εβδομάδα πριν από το γάμο του, ο Aaron Peers έφτιαχνε μαζί με την μέλλουσα σύζυγό του, Alyse Golden, μια κανάτα από το γνωστό καλοκαιρινό ποτό “μαργαρίτα”. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει και lime, ή αλλιώς γλυκολέμονο.

Ο χυμός από το γλυκολέμονο, όμως, όπως και από κάθε είδος λεμονιού, είναι αρκετά τοξικός (κιτρικό οξύ). Έτσι, όταν ο Aaron μετά τις “μαργαρίτες” έκανε ηλιοθεραπεία δεν φανταζόταν ότι ο χυμός από το lime που είχε πέσει και είχε μείνει στα χέρια του, θα του δημιουργούσε εγκαύματα 2ου βαθμού!

Μέσα σε 48 ώρες ο Aaron εκδήλωσε σοβαρά εγκαύματα και φουσκάλες στα χέρια του. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το απίστευτο φαινόμενο ως “δερματίτιδα από μαργαρίτα”, αναφερόμενοι φυσικά στο κοκτέιλ και όχι στο λουλούδι!

Σύμφωνα με τους ειδικούς το οξύ κάνει το δέρμα υπερευαίσθητο στο φως του ήλιου, και η έκθεσή του σε αυτόν μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα εγκαύματα, φουσκάλες, ή καφέ κηλίδες Μάλιστα προειδοποιούν ότι το ίδιο μπορεί να πάθει κανείς και από τα κανονικά λεμόνια, τα καρότα, το σέλινο, τα πορτοκάλια και το περγαμόντο.

http://www.usatoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SOS: Τι να κάνετε αν πάθετε έγκαυμα