Iatropedia

Πόσους ιδιώτες γιατρούς θα έχει πλέον ο ΕΟΠΥΥ! Άρχισαν οι νέες συμβάσεις

Όχι στον ΕΟΠΥΥ είπαν περίπου οι μισοί πρώην μόνιμοι γιατροί που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επέλεξαν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο, αντί να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ του Άδωνι.

Παρότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τους έδωσε το δικαίωμα να συμβληθούν με τον Οργανισμό ώστε να εξετάζουν δωρεάν ασφαλισμένους, οι μισοί γιατροί δεν έκαναν αίτηση.

Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο δίκτυο συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, από τους ιατρούς που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ), διαπιστώθηκε ότι από τους 3.000 ιατρούς, μόνο οι 1.528 ιατροί υπέβαλλαν αίτηση για να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Όσοι είναι πλέον συμβεβλημένοι έχουν τη δυνατότητα 200 επισκέψεων τον μήνα και αποζημίωση 10 ευρώ την επίσκεψη.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς ο ΕΟΠΥΥ καθυστερεί σημαντικά τις αποπληρωμές των συμβεβλημένων γιατρών ενώ και το καθαρό ύψος της αμοιβής είναι εξαιρετικά χαμηλό (περίπου 6,5 ευρώ ανά επίσκεψη).

Έτσι οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα έχουν πια στη διάθεσή τους 6.500 γιατρούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης του Οργανισμού.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις δημόσιες μονάδες υγείας (Πολυιατρεία ΠΕΔΥ) εργάζονται 2.500 γιατροί. Ωστόσο πολλές ειδικότητες γιατρών -σε διάφορες περιοχές της χώρας -απουσιάζουν πλήρως τόσο από το δίκτυο των συμβεβλημένων όσο και από το ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ. Συνέπεια είναι οι ασθενείς να αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν ολόκληρη την επίσκεψη από την τσέπη τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών για να καλυφθούν κενά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί: Τελειώνουν τα λεφτά του ΕΣΥ! Δε θα υπάρχουν φάρμακα

Απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία με αγκάθια στο ΕΣΥ! Δείτε τα προβλήματα

Τιμητική αμοιβή και για του «ΕΣΥτες» γιατρούς από συνέδρια! Τι προβλέπει νομοσχέδιο Άδωνι

Έρχεται το νέο πλαφόν στα φάρμακα! Τι ανακοίνωσε ο Άδωνις