Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Διακομιδή ασθενούς από τον Πόρο στο «Αττικόν» χωρίς διασώστες ή ιατρικό προσωπικό

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, έφερε στο φως σοβαρό περιστατικό με ασθενοφόρο του Δήμου Πόρου που μετέφερε ασθενή χωρίς συνοδεία υγειονομικού προσωπικού

Ένα περιστατικό που προκαλεί ερωτηματικά για την ασφάλεια των διακομιδών ασθενών από απομακρυσμένες περιοχές δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

Όπως περιέγραψε, την Πέμπτη, ασθενής με σοβαρά κινητικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» από τον Πόρο, με ασθενοφόρο του Δήμου, χωρίς συνοδεία διασωστών ή ιατρικού προσωπικού.

Ο κ. Γιαννάκος τόνισε ότι οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου κλήθηκαν να παραλάβουν τον ασθενή από την είσοδο, καθώς το πλήρωμα του ασθενοφόρου περιοριζόταν μόνο σε έναν «άσχετο οδηγό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Υπογράμμισε πως ο οδηγός «δεν γνώριζε καν πώς να κατεβάσει το φορείο», γεγονός που τον οδήγησε να υποθέσει ότι «μάλλον ήταν η πρώτη φορά που οδηγούσε ασθενοφόρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το όχημα. με την επιγραφή «Δήμος Πόρου», ξεκίνησε από το νησί προς την Αθήνα, σε μια διαδρομή πολλών ωρών, χωρίς κανένα εξειδικευμένο μέλος υγειονομικού προσωπικού.

Αυτό, όπως επεσήμανε ο Μιχάλης Γιαννάκος, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του ασθενούς σε περίπτωση που κάτι συνέβαινε κατά τη μεταφορά:
«Εάν πάθαινε κάτι ο ασθενής, τι θα γινόταν;»

Ο κ. Γιαννάκος αναρωτήθηκε γιατί δεν ζητήθηκε η συνδρομή του Κέντρου Υγείας Γαλατά, το οποίο καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, διαθέτοντας πλήρωμα και ασθενοφόρο.

Παράλληλα, εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο ο Δήμος δεν παραχωρεί το όχημα στο Κέντρο Υγείας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων «με ασφάλεια και υπευθυνότητα».

Κλείνοντας, επισήμανε ότι «η μη κάλυψη με ασθενοφόρο δεν διορθώνεται με λάθος διακομιδές που είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς», τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή δεν αποτελεί λύση αλλά ενδεχομένως να δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα.

Φωτογραφίες: ΠΟΕΔΗΝ