Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Χιλιάδες παιδιά στα νοσοκομεία από βία στο σπίτι ή στο σχολείο και οξεία μέθη – «Πρέπει να τα προστατεύσουμε»

A Caucasian girl is indoors in a hospital room. She is smiling at the camera while holding a teddy bear.

Η 20ή Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, και όλοι - οικογένεια, κοινωνία και κράτος - οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά.

«Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι εμείς ως οικογένεια, ως κοινωνία και ως κράτος πράττουμε τα δέοντα για να προστατεύσουμε τα ανήλικα παιδιά, αφού αδυνατούμε να υψώσουμε δίχτυ προστασίας των δικαιωμάτων τους».

Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ.Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα.

«Πρέπει να προβληματιστούμε με τα στοιχεία που παραβιάζουν βάναυσα τα δικαιώματα των ανηλίκων παιδιών. Να ενισχύσουμε την παρεμβατικότητα του κράτους κοινωνικής προστασίας. Όνειδος για το κράτος κοινωνικής προστασίας είναι τα στοιχεία παραβίασης των δικαιωμάτων των ανηλίκων παιδιών. Έλεος….. Επιτέλους ας προβληματιστούμε και να πράξουμε τα δέοντα. Αδιανόητο να ‘παρκάρονται’ κακοποιημένα παιδιά με εισαγγελική εντολή στα νοσοκομεία», συνεχίζει, τονίζοντας την έλλειψη προνοιακών δομών στην χώρα μας.

«Για τα 70 κακοποιημένα παιδιά ακόμη παλεύουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να βρουν προνοιακή δομή να τα φιλοξενήσει. Που είναι το κράτος κοινωνικής προστασίας να προσφέρει στήριξη και βοήθεια ψυχολογική και οικονομική σε ανήμπορες οικογένειες κατ’ οίκον;», αναφέρει ο κ.Γιαννάκος

Χθες, παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Υγείας τα τρία νέα ψηφιακά εργαλεία που φιλοδοξούν να κλείσουν τα «παράθυρα» παραβίασης της απαγόρευσης πώλησης καπνικών προϊόντων και αλκοόλ σε ανηλίκους.

«Δεν αρκούν οι αυστηροί νόμοι. Πρέπει να δρούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εφαρμόζονται οι νόμοι. Χάνονται ζωές παιδιών από τη χρήση αλκοόλ, από κακοποίηση, από τις συμπλοκές ανηλίκων και εμείς όλοι κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Είναι γροθιά στο στομάχι αυτά τα στοιχεία, που δυστυχώς δεν μειώνονται, αλλά αυξάνουν ημέρα με την ημέρα. Επιτέλους κάντε κάτι», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος

Φωτογραφία iStock