Iatropedia

Πλεύρης: Λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στους 7 μήνες για όλους – Κοντά στα 50.000 τα κρούσματα και σήμερα

Την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως θα ισχύσει για όλους τους έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών. Παράλληλα τόνισε πως και σήμερα αναμένεται να σημειωθεί το χθεσινό "μαύρο" ρεκόρ στα κρούσματα, που θα αγγίζουν ξανά τις 50.000.

Κοντά στα χθεσινά 50.126 κρούσματα κορονοϊού θα «κλείσει» και σήμερα η καταγραφή των νέων λοιμώξεων κορονοϊού εν μέσω επέλασης Όμικρον, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο ίδιος τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πιθανής αύξησης των νοσηλειών λόγω Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε γνωστό πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού πολύ σύντομα θα έχει επτάμηνη διάρκεια.

Η ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για όλους του πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου (ή μία με το μονοδοσικό J&J) θα γίνει όταν θα υπάρξει η βεβαιότητα ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα εμβόλια για την αναμνηστική δόση, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Πλεύρης: Το 10-15% των κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για τα περιστατικά Covid

Μιλώντας για το σύστημα Υγείας και τις αντοχές του διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ασθενής διασωληνωμένος με τη μετάλλαξη Όμικρον παρόλο που η μετάλλαξη είναι στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης πιθανής αύξησης νοσηλειών από την Όμικρον, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως περισσότερες από 800 απλές κλίνες ιδιωτικών νοσοκομείων θα διατεθούν για περιστατικά Covid στην Αθήνα, τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη. Μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση πλέον, το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά covid.

Ο ιδιωτικός τομέας θα συμβάλει στη νοσηλεία και non Covid ασθενών με 700 απλές κλίνες, είπε και σημείωσε πως το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200, διατίθενται στο ΕΣΥ.

Στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομές θα συμμετάσχει με άνω των 2.000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει ότι σε οποία κλινική δεν συμμετάσχει στο σχεδιαζόμενο επιχειρησιακό πλάνο θα διακοπεί η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια»

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων από μόνη της δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Έχουμε ένα πρωτόκολλο πιο αυστηρό από αυτό που είχαμε στην πιο νοσηρή Δέλτα, ακριβώς γιατί η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Δεν είμαστε σε γενικό lockdown. Aν ήμασταν, θα μπορούσες να πιθανολογήσεις ότι τα παιδιά θα παραμείνουν σπίτι τους… Αυτή τη στιγμή τα παιδιά ειδικά του γυμνασίου και του λυκείου και κλειστά να ήταν τα σχολεία θα κυκλοφορούσαν όπως κυκλοφορούν και η μεταδοτικότητα θα ήταν μεγαλύτερη» δήλωσε.

Εξήγησε ότι τα self test θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς όπως γίνεται έως τώρα από τα φαρμακεία, και όπου χρειαστεί rapid test, θα γίνονται στις δημόσιες δομές. Και προς τούτο μάλιστα, καθώς μπορεί να υπάρχει αναμονή στις δημόσιες δομές, είμαστε σε συνεννόηση και να αυξήσουμε τα σημεία που θα ανακοινώσουμε, αλλά να υπάρχει και προτεραιότητα στους μαθητές που θα κάνουν rapid», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.