Iatropedia

Πέτσας: Δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό – Ενίσχυση από την Ευρώπη ζήτησε ο πρωθυπουργός – Ειδικές άδειες σε εργαζόμενους γονείς για το κλείσιμο των σχολείων

Την ανάγκη ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εξήγγειλε έκτακτα μέτρα για εργαζόμενους γονείς οικογενειών που πλήττονται από το μέτρο της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την ΕΕ ενίσχυση των συστημάτων Υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με τον κορωνοϊό, είναι η προστασία του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων ευπαθών ομάδων και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα όπως είπε, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυση του συστήματος Υγείας των πληττόμενων από τον κορωνοϊό χωρών σε μέσα και προσωπικό και ζήτησε να υπάρξει προμήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μάσκες και αναπνευστήρες, υλικό που θα κατανεμηθεί στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες στα κράτη – μέλη.

Ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Πέτσας: Πήραμε μέα προληπτικά μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για τον περιορισμό της νόσου COVID-19

O κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας, επανέλαβε τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η χώρα για τον περιορισμό και την καθυστέρηση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται, όπως είπε, και η αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για 14 μέρες.

«Προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τους ίδιους λόγους υπήρξε αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, όλων των συνεδριακών εκδηλώσεων, η διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, η ακύρωση των συγκεντρώσεων άνω των 1.ο00 ατόμων, η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής στις συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε και πάλι εκ μέρους της πολιτείας,ισχυρή σύσταση στους ηλικιωμένους και στους πολίτες της χώρας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού. «Οφείλουν για το δικό τους, αλλά και το συλλογικό καλό να αποφεύγουν τον συνωστισμό σε χώρους που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέτσας: Η Ιερά Σύνοδος συστήνει να απαγορεύονται οι συναθροίσεις

Στην ίδια κατεύθυνση η Ιερά Σύνοδος, όσο και Μητροπολίτες συστήνουν να αποφεύγονται οι πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας, είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

«Υπενθυμίζουμε σε όλους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας τα λόγια του Μεσογαίας Λαυρεωτικής Νικόλαου, «Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αποτελεί έκφραση της αγάπης και στον Θεό»

Η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημα τις κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις του κορωνοϊού και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία», τόνισε επίσης, ο κ. Πέτσας

Μετέφερε, επίσης, τη δυσοίωνη πρόβλεψη του πρωθυπουργού, ότι το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή την οποία προβλεπόταν, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Κορωνοϊού: Άδεια ειδικού σκοπού για τις 14 ημέρες που είναι κλειστά τα σχολεία

Ο κ. Πέτσας εξήγγειλε σειρά νέων οικονομικών μέτρων, ενώ ανακοίνωσε και την θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός των βαρών είναι δυναμικός και εξελίσσεται.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση – όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.