Iatropedia

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση!

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να την προλάβετε. Και αν νομίζετε ότι η αφυδάτωση είναι προνόμιο μόνο του καλοκαιριού κάνετε λάθος. Η υπερβολική άσκηση και οι διάρροιες μπορούν επίσης να σας αφυδατώσουν. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Κάθε κύτταρο στο σώμα σας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Στην πραγματικότητα, το 60% του σωματικού βάρους ενός ενήλικα είναι νερό, ενώ ενός βρέφους είναι έως και 80%. Εκτός από το οξυγόνο, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από το νερό που να χρειάζεται το σώμα.

Η απλή θεραπεία για αφυδάτωση προέρχεται από τη βρύση. Πείτε άφθονο νερό. Υπάρχουν όμως, και άλλοι τρόποι που θα σας κρατήσουν ενυδατωμένους.

1.Μαλακές τροφές. Επιμείνετε σε τρόφιμα που είναι εύπεπτα. Δοκιμάστε κράκερ, σόδα, ρύζι, μπανάνες, πατάτες.

2. Υδαρή φρούτα. Οι μπανάνες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την αποκατάσταση του καλίου που μειώνεται με την αφυδάτωση. Επίσης, το ίδιο καλά είναι το πεπόνι, το καρπούζι και οι φράουλες ή τα λαχανικά, όπως το αγγούρι.

3. Αλάτι. Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα μιας ήπιας αφυδάτωσης μειώνοντας το αλάτι στη διατροφή σας.

4. Ειδικά υγρά που βοηθούν στην αποκατάσταση του καλίου και άλλων βασικών ηλεκτρολυτών ( κάλιο, νάτριο, χλώριο ). Ωστόσο, μην εξαρτάστε από αυτά για όλη τη ενυδάτωση του οργανισμού σας. Συχνά έχουν επιπλέον θερμίδες. Το απλό νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς και τροφές, όπως το γιαούρτι που ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες.

5. Πάγος. Μασήστε παγάκια. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε τη θερμοκρασία σας και να αποτρέψει την υπερβολική εφίδρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr