Iatropedia

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας: «Ξεχωριστός ο φετινός εορτασμός για την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας»

Φέτος  η  8η Μαΐου -Παγκόσμια ημέρα Θαλασσαιμίας- αποτελεί για την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (το Δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό φορέα των πασχόντων από Θαλασσαιμία - Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο), μια ξεχωριστή μέρα απολογισμού, γεμάτη από παγκόσμιες πρωτοβουλίες, διεθνείς βραβεύσεις και εφαρμογή νέων ευρωπαϊκών και διακρατικών  θεσμών, που όλες έχουν στο επίκεντρο τους τη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των θαλασσαιμικών, σε πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για την 27χρονη πλέον Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, για  τους 25 Συλλόγους Μεσογειακής Αναιμίας της χώρας μας, αλλά και για τους 5.000 πάσχοντες και τις οικογένειες τους, φέτος η 8η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα αφύπνισης, ευαισθητοποίησης, δράσης και έναρξης νέων αγώνων διεκδίκησης,  αλλά πρωτίστως είναι μια μέρα απολογισμού έργων και πράξεων, είναι μια μέρα πραγματικά ορόσημο  για όλους τους Θαλασσαιμικούς της χώρας μας.

Ο  φετινός μας απολογισμός, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση για όλα όσα με πολύ κόπο πετύχαμε αλλά ταυτόχρονα μας γεμίζει με δύναμη και με δημιουργικό πείσμα για να συνεχίσουμε, να βάλουμε νέους στόχους και να ανοίξουμε νέους ορίζοντες για τους θαλασσαιμικούς μέσα από νέες συνεργασίες ξεπερνώντας και πάλι τα σύνορα της χώρας μας.

ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι απαραίτητο να τονισθεί ότι τα επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης και ο σκληρός αγώνας των θαλασσαιμικών, του οικογενειακού περιβάλλοντος και φυσικά των ιατρών, οδήγησε σήμερα τη νόσο της Θαλασσαιμίας σε μια εικόνα που δεν απέχει καθόλου από την εικόνα ενός φυσιολογικού ατόμου.

Όταν ο θαλασσαιμικός ασθενής ακολουθεί την ενδεδειγμένη ιατροφαρμακευτική αγωγή με μεταγγίσεις και αποσιδήρωση, οι επιπλοκές από την νόσο ελαχιστοποιούνται και η ποιότητα ζωής βρίσκεται σε άριστο επίπεδο.

Η επαγγελματική τους αποκατάσταση συνετέλεσε στην αύξηση της αυτοεκτίμησης, στην κοινωνικοποίηση καθώς και στην οικονομική ανεξαρτησία τους. Η πρόοδος όμως δεν σταματά εκεί.

Υπάρχουν σήμερα πολλοί θαλασσαιμικοί ιατροί, δάσκαλοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί αλλά κυρίως οικογενειάρχες με συζύγους και παιδιά. Όλα αυτά για να πραγματοποιηθούν και να διατηρούνται απαιτούν επίμονο και συστηματικό αγώνα και συμμόρφωση στην θεραπευτική αγωγή.

Οι αισιόδοξες αυτές εξελίξεις σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο γύρω από την νόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνδυαστούν και από αντίστοιχες κοινωνικές ρυθμίσεις για τους πάσχοντες σε ότι αφορά τις εξελίξεις και τη διασφάλιση νέων μέτρων για τη νοσηλεία, την προστασία της φαρμακευτικής τους περίθαλψης, την εξασφάλιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μεσογειακής Αναιμίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ε.Ο.ΘΑ
εύχεται καλή επιτυχία στους  25  Συλλόγους της,  που Πανελλαδικά οργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις στις 8 Μαΐου, να εστιάσουν και φέτος στην πληροφόρηση του κοινού στους παραπάνω τομείς, αλλά και στην αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση της  κοινής γνώμης, στην προώθηση, την ανάπτυξη και  τη διάδοση της  Εθελοντικής Αιμοδοσίας, για την εξασφάλιση αίματος, το οποίο αποτελεί  θέμα – ζωτικής ανάγκης για τους  θαλασσαιμικούς.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ

τους θεράποντες ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εθελοντές αιμοδότες καθώς και όλους όσοι συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας τους.

ΕΥΧΕΤΑΙ

η μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα  και ιατρική ασπίδα, που εδώ και 27 χρόνια αγκαλιάζει την Ε.Ο.ΘΑ να συνεχίζει
να ενδυναμώνει, να στηρίζει, να κατευθύνει και να συμβάλλει στην επίτευξη των δράσεων και διεκδικήσεων των θαλασσαιμικών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, που δικαιούνται και τους αξίζει.

Με εκτίμηση,
το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας