Iatropedia

ΟΟΣΑ: Όσο πιο φτωχό, τόσο πιο ακάλυπτος υγειονομικά- Οι Έλληνες προ τελευταίοι στους 28

 Έρευνα του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση μετά την Εσθονία στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους δείκτες Υγείας. Διαπιστώνει δε κάτι άλλο σημαντικό: Όσο πιο χαμηλό το εισόδημα των πολιτών, τόσο χειρότερη και η υγειονομική τους κάλυψη!

Στην Ευρώπη των 28, μόνο το 2,5% των πολιτών (κατά Μ.Ο.) αναφέρει ότι το σύστημα Υγείας δεν καλύπτει τις ανάγκες του και μόνο το 3% των ατόμων που ανήκουν στην ομάδα με τις πιο υψηλές αποδοχές δηλώνει ότι δεν καλύπτεται επαρκώς. Χειρότερα από όλους όπως αναμενόταν, οι έχοντες τα χαμηλά εισοδήματα που σε ποσοστό 18,6% δηλώνουν ακάλυπτοι υγειονομικά!

Πιο ευχαριστημένοι από το σύστημα Υγείας της χώρας τους είναι, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΟΣΑ, οι Βρετανοί και οι Μαλτέζοι στους οποίους μόλις 1% του πληθυσμού δηλώνει ότι το σύστημα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Στη φτωχή Ελλάδα, το 13,8% των πολιτών αναφέρει ότι το σύστημα Υγείας δεν καλύπτει τις οδοντιατρικές τους ανάγκες εξαιτίας κυρίως οικονομικής δυσπραγίας. Και όπως φαίνεται από τα σχόλια των πολιτών στα γραφεία παραπόνων των νοσοκομείων, η δυσαρέσκεια αφορά στις συμπεριφορές του προσωπικού, στην πλημμελή φροντίδα, αλλά και την κακή πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες.