Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων: Να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς σε ογκολογικούς ασθενείς

  • Γιάννα Σουλάκη
ογκολόγων
Την ανάγκη άμεσης προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών στους εμβολιασμούς, ως ομάδα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο Covid-19, επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Με αφορμή τον υπό εξέλιξη εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19 στη χώρα μας, η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας δηλώνει απερίφραστα «την ανάγκη άμεσης προτεραιοποίησης των ογκολογικών ασθενών ως ανηκόντων σε ομάδα υψηλοτέρου κινδύνου για ανάπτυξη της νόσου και των επιπλοκών αυτής».

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι παράλληλα υπάρχει ανάγκη αντίστοιχης πρόβλεψης για τον εμβολιασμό όλου του υγειονομικού και λοιπού προσωπικού των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που περιθάλπουν ογκολογικούς ασθενείς αλλά και των φροντιστών των ασθενών (όσων επωμίζονται τη φροντίδα τους).

Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων: Οι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν από πιο σοβαρή Covid-19

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με νεοπλασίες και κακοήθειες απαιτείται συχνά να επισκεφθούν νοσοκομειακές δομές για τις θεραπείες τους, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό SARS-C0V-2. Επίσης, οι ίδιες οι θεραπείες που λαμβάνουν μπορούν να προδιαθέσουν τους ασθενείς για πιο σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο Covid-19.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 είναι πιθανώς πιο σοβαρά σε ασθενείς με καρκίνο, συγκριτικά με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια κακοήθεια.

Οι θεράποντες γιατροί καλούνται να σταθμίσουν τους κινδύνους θανάτου και νοσηρότητας από Covid-19 έναντι του προσδοκώμενου οφέλους από τις αντινεοπλασματικές θεραπείες. Ο κίνδυνος λοίμωξης και οι ανάγκες των
αιματολογικών ασθενών ποικίλουν ανάλογα με το νόσημα, το είδος της θεραπείας που λαμβάνουν και το βαθμό ανοσοκαταστολής. Συνεπώς δεν είναι εύκολο να υπάρξουν καθολικές οδηγίες.