Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι γιατροί στα νοσοκομεία όλης της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων καλύτερους μισθούς.
Την κινητοποίηση ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η οποία αποφάσισε να συμμετάσχουν οι γιατροί στην 24ωρη της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026. Η αιχμή της κινητοποίησης είναι το ιατρικό μισθολόγιο και η υποστελέχωση των νοσοκομείων.
Όπως αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της, το ετήσιο εισόδημα των γιατρών στα νοσοκομεία μειώνεται εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια. Σε σύγκριση με το 2012, οι αυξήσεις που έχουν γίνει στις φορολογητέες, μηνιαίες αποδοχές τους είναι:
- 59 ευρώ για τον επιμελητή Β’
- 140 ευρώ για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο ιατρό
Αντιθέτως, οι αποδοχές του επιμελητή Α’ και του διευθυντή είναι μειωμένες κατά 43 και 238 ευρώ, αντιστοίχως.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μεταξύ άλλων γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους και αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ. Ζητούν επίσης να είναι αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες τους, έως ότου γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και ειδικευομένους. Ζητούν ακόμα να γίνει ανοικτή προκήρυξη για το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία.
Οι γιατροί θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στις 10:30′ π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Φωτογραφία: Eurokinissi