Iatropedia

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Κινητοποιήσεις και πορεία διαμαρτυρίας «για την απαξίωση του ΕΣΥ»

Κλιμακώνει τη μαχητική στάση της απέναντι στα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων η ΠΟΕΔΗΝ.

Το κίνημα Υγείας θα βρεθεί την Τετάρτη 28/01/2025 στο Μεσολόγγι, για αναδείξει τα προβλήματα των υγειονομικών δομών της Περιοχής. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει μεγάλη περιφερειακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων του ΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους φορείς και την κοινωνία να παραστούν για να ορθώσουν το παράστημά τους ενάντια στην απαξίωση που υφίστανται οι δομές του Μεσολογγίου.

«Η ΠΟΕΔΗΝ αγωνίζεται διαρκώς  ενάντια στην απαξίωση του ΕΣΥ στην Περιφέρεια αναδεικνύοντας συνεχώς τα μείζονα προβλήματα υποστελέχωσης των Υγειονομικών και Προνοιακών Μονάδων της Περιφέρειας, του ΕΚΑΒ που ταλαιπωρούν, θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών, επειδή πολλά εκ των μικρών και μεσαίων νοσοκομείων έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα και διακομίζουν τους ασθενείς για «ψύλλου πήδημα» σε άλλα μεγάλα Νοσοκομεία του Κέντρου και της Περιφέρειας», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τις Περιφερειακές Υγειονομικές ανισότητες τις πληρώσαμε ακριβά την περίοδο της πανδημίας, αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν πως, παρ’ ότι υπήρχαν κυβερνητικές δεσμεύσεις για την δημιουργία προϋποθέσεων που θα καθιστούσαν σε ελκυστικές τις συνθήκες εργασίας των Υγειονομικών Μονάδων της Περιφέρειας και του ΕΚΑΒ δεν ανελήφθησαν σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

«Στη χώρα μας διαθέτουμε 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,3 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Παρ’ ότι τα επίσημα στοιχεία της στελέχωσης των Μονάδων και εξυπηρέτησης των ασθενών είναι αποκαρδιωτικά για τα Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Προνοιακές Μονάδες της Περιφέρειας δεν επιδιώκονται λύσεις από την κυβέρνηση», αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

ΠΟΕΔΗΝ: ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις

Το ΕΚΑΒ σε πολλούς Περιφερειακούς Σταθμούς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με αποτέλεσμα να διαθέτει μειωμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Στο Σταθμό του ΕΚΑΒ Μεσολογγίου μία αγρότισσα με τις οικονομίες μιας ζωής δώρισε ένα ασθενοφόρο που είναι 6 μήνες χαλασμένο στο συνεργείο. Σε πάρα πολλές περιοχές της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής χώρας δεν έχουν αναπτυχθεί Σταθμοί του ΕΚΑΒ και τις διακομιδές αναλαμβάνουν τα Κέντρα Υγείας με τους λιγοστούς οδηγούς και ακάλυπτες βάρδιες. Μάλιστα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διακομιδές στα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν ένστολοι που στοιχίζουν πανάκριβα στο κράτος αν και άσχετοι, ταυτόχρονα με το πάση φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας με κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών και έκθετο το προσωπικό σε ποινικές διώξεις», τονίζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.

Σε πολλές περιοχές της χώρας όπως και στο Μεσολόγγι λειτουργεί ένα ασθενοφόρο στη βάρδια για πολλές ημέρες το μήνα. Όταν προκύπτει δεύτερη διακομιδή ταυτόχρονα παρατηρούνται επικίνδυνες καθυστερήσεις για τους διακομιζόμενους ασθενείς.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τα εξής:

«Γολγοθάς είναι η διαχείριση των ασθενών που εισέρχονται για νοσηλεία ειδικά των παθολογικών περιστατικών στα μεγάλα Νοσοκομεία του Κέντρου και της Περιφέρειας. Διαθέτουμε λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια  από τις ανάγκες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα, φορεία και νοσηλείες στη διασπορά. Δηλαδή ασθενείς με παθολογικά προβλήματα νοσηλεύονται σε χειρουργικές κλινικές μαζί με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Καθρέπτης της κατάστασης του ΕΣΥ είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Έχουμε τον υψηλότερο δείκτη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προσβολές (12% επί των νοσηλευόμενων ασθενών) και σε θανάτους (3.000 ετησίως).

Στην Περιφέρεια πολλά μικρά και μεσαία Νοσοκομεία δεν διαθέτουν  καθόλου ΜΕΘ», είναι κάποια από τα προβλήματα που παραθέτουν οι εργαζόμενοι.

Διακομιδές ενηλίκων και παιδιών λόγω ελλείψεων ΜΕΘ και άλλων υποδομών

Οι διακομιδές διασωλεινωμένων  ασθενών σε μεγάλες αποστάσεις για την εξεύρεση ΜΕΘ είναι επισφαλείς και ταυτόχρονα πολυέξοδες για τους συγγενείς που ακολουθούν τους ασθενείς. Εξειδικευμένες θεραπείες δεν διαθέτουν πολλά Νοσοκομεία της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να απαιτούνται συνεχείς μετακινήσεις των ασθενών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες ΜΕΘ Παίδων στην Περιφέρεια για να αποφεύγονται οι διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών σε μεγάλες αποστάσεις. Προκηρύξεις στα Περιφερειακά νοσοκομεία γίνονται αλλά καθίστανται άγονες. Οι μισθοί σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν ούτε για το ενοίκιο των σπιτιών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Η ανασφάλεια και οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν σε μαζικές παραιτήσεις συμβασιούχους εργαζόμενους

Συνεχίζουν να αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο της ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ποιος Υγειονομικός μπορεί 67 ετών να προσφέρει ασφαλείς υπηρεσίες; Ακόμη και όσοι εργάζονται 40 χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας και θα πρέπει να κλείσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων είναι αρνητικό καθ’ ότι έχουμε περισσότερες αποχωρήσεις από τις προσλήψεις και ανακύκλωση του υπηρετούντος προσωπικού με κάθε νέα προκήρυξη.

«Με τέτοιες δημόσιες δαπάνες θα υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα αυξάνονται οι ανισότητες στην πρόσβαση και ο πολίτης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά υπηρεσιών υγείας παρ’ ότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με τις ιδιωτικές δαπάνες να αγγίζουν το 40% των συνολικών δαπανών», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.