Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη γενική εφημερία των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου), οι παθολόγοι κλήθηκαν να εξετάσουν πάνω από 160 ασθενείς μέσα σε λίγες ώρες, ενώ η εφημερία ολοκληρώθηκε με 20 ράντζα και διασωληνωμένους ασθενείς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια ώρα, κλινικές όπως η Αγγειοχειρουργική και η Ουρολογική λειτούργησαν άτυπα ως παθολογικές, φιλοξενώντας δεκάδες περιστατικά χωρίς το αντίστοιχο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ασφυκτική χαρακτηρίζεται και η κατάσταση στη Χειρουργική και την Καρδιολογική Κλινική, με πληρότητες που ξεπερνούσαν τα όρια και ασθενείς να νοσηλεύονται σε άλλα τμήματα λόγω έλλειψης κλινών.
Πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και κατάρρευση του «τετράωρου»
Όπως επισημαίνεται, τις ημέρες που ακολούθησαν, οι πρωινές εφημερίες μετατράπηκαν σε πολύωρη παραμονή ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με χρόνους αναμονής που έφταναν έως και τα μεσάνυχτα, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι για νοσηλεία. Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι η εικόνα αυτή καταρρίπτει στην πράξη τον ισχυρισμό περί «τετράωρης αναμονής» στα ΤΕΠ.
Η κατάσταση κορυφώθηκε εκ νέου στη γενική εφημερία του Σαββάτου 10 Ιανουαρίου, όπου από τη διαλογή των ΤΕΠ πέρασαν πάνω από 300 περιστατικά, εκ των οποίων περισσότερα από 160 κατέληξαν στους παθολογικούς ιατρούς. Η εφημερία έκλεισε με 22 ράντζα, με το ίδιο –όπως αναφέρεται– εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο προσωπικό να καλείται να διαχειριστεί έναν ασφυκτικό όγκο ασθενών.
«Λύση» τα εξιτήρια – Καταγγελίες για πιέσεις και εκφοβισμό
Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η μοναδική «λύση» που προτάσσεται από τη Διοίκηση είναι η εντολή «κάντε εξιτήρια», μετακυλίοντας –όπως υποστηρίζεται– την ευθύνη στους εργαζόμενους και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις παθολογικές κλινικές εργάζονται δύο νοσηλευτές για 30 ασθενείς και 15 ράντζα, ενώ σε κλινικές όπως η Ορθοπεδική, η Ουρολογική και η Καρδιολογική, τη νυχτερινή βάρδια καλύπτει ένας μόνο νοσηλευτής.
Παράλληλα, εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, αντί για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου μέσω κατεπειγουσών προκηρύξεων, ασκούνται πιέσεις και εκφοβισμοί, ακόμη και με απειλές επιβολής «εντέλλεσθε», προκειμένου να καλυφθούν επικίνδυνα κενά λειτουργίας. Όπως σημειώνεται, η πρακτική αυτή μετακυλίει τη διοικητική και πολιτική ευθύνη στους εργαζόμενους, εξαναγκάζοντάς τους να εργάζονται πέρα από τα όρια του καθηκοντολογίου, της επιστημονικής επάρκειας και της ανθρώπινης αντοχής.
Παρέμβαση του Συλλόγου Εργαζομένων
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Αγία Όλγα» καταγγέλλει κατηγορηματικά τις πρακτικές αυτές και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε όσους τις προωθούν, τονίζοντας ότι στηρίζει τους εργαζόμενους που –όπως αναφέρει– «κρατούν όρθιο το νοσοκομείο» υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.