Νοσοκομειακοί γιατροί: «Απροκάλυπτη αστυνομική βία εναντίον ψυχιατρικού ασθενούς στο Δρομοκαΐτειο»

  • Γιάννα Σουλάκη
Δρομοκαΐτειο
Τον ξυλοδαρμό και τις βιοπραγίες από αστυνομικούς εναντίον ψυχικά πάσχοντα ασθενή στο Δρομοκαΐτειο, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Πρόκειται για δύο αστυνομικούς του Α.Τ. Νίκαιας, σύμφωνα με την καταγγελία.

Τον «αποτροπιασμό» τους εκφράζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) για το νέο επεισόδιο «απροκάλυπτης αστυνομικής βίας», το οποίο -όπως καταγγέλλουν- έλαβε χώρα σε  βάρος ψυχιατρικού ασθενούς από δύο αστυνομικούς του Α.Τ. Νίκαιας που τον συνόδευαν μετά από εισαγγελική εντολή για εξέταση.

Το περιστατικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου 2022 στο Ψ.Ν.Α Δρομοκαϊτείου. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της αναμονής του ασθενούς για εξέταση σε ένα από τα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο ΤΕΠ, οι αστυνομικοί έκλεισαν την πόρτα και τον ξυλοφόρτωσαν με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νίκαιας για να εξεταστεί από χειρουργούς. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες «τον είχαν ρίξει στο πάτωμα, τον κλωτσούσαν και τον έβριζαν χυδαία», όπως λένε οι γιατροί.

«Η προσπάθεια του προέδρου του νοσοκομείου να δικαιολογήσει τη βιαιοπραγία σε βάρος του ασθενούς και να την αποδώσει στο γεγονός ότι ήταν διεγερτικός, είναι εξοργιστική», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Η συνοδεία των αστυνομικών στις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσέρχονται για εξέταση παρά τη θέλησή τους, έχει σκοπό πρωτίστως την προστασία των ίδιων των ασθενών και την αποτροπή βίαιων πράξεων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους, τονίζουν οι γιατροί προσθέτοντας πως η μεταφορά του ασθενούς οφείλει να γίνεται «με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του. Είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και απάνθρωπο, ασθενείς να πέφτουν θύματα βιαιοπραγίας και να κινδυνεύουν τελικά, από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να τους προστατεύσουν».

Όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί τα περιστατικά αστυνομικής βίας σε βάρος ανυπεράσπιστων, ανήμπορων ανθρώπων και ψυχιατρικών ασθενών πυκνώνουν.

«Δεκάδες είναι τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πολύ περισσότερα όσα βυθίζονται στο σκοτάδι και τα σκεπάζει ένα πέπλο σιωπής. Κανένας συνάδελφος δε δικαιούται να σωπαίνει, να παραμένει παθητικός θεατής τέτοιων αποτρόπαιων περιστατικών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να είμαστε η ασπίδα προστασίας των ασθενών μας. Η ανοχή ισοδυναμεί με συνενοχή και συγκάλυψη των θυτών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει πως απαιτεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν