Iatropedia

Νέα εγκύκλιος για τα βλαστοκύτταρα και τις τράπεζες φύλαξης – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Νέους κανόνες επιβάλλει εγκύκλιος για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων, που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Πώς διασφαλίζεται η διαδικασία.

Νέες οδηγίες για τη παράδοση-παραλαβή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος (βλαστοκυττάρων) σε Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ), εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η νέα εγκύκλιος υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να διασφαλιστεί η διαδικασία παραλαβής, επεξεργασίας, συντήρησης και φύλαξης μονάδων Ομφαλοπλακουντιακού αίματος προερχομένων από κυοφορούσες γυναίκες στα μαιευτήρια της χώρας μας, σε Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού αίματος – Δημόσιες και Ιδιωτικές- (Τράπεζες ΟπΑ).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες:

i) στο έγγραφο εξουσιοδότησης
ii) στο ΦΕΚ αδειοδότησης και

iii) στην υποβληθείσα έγγραφη ενημέρωση των ενδιαφερομένων περί σύναψης σύμβασης μεταξύ αυτών και της Τράπεζας ΟπΑ.

Τί πρέπει να γνωρίζουν οι μελλοντικοί γονείς και οι κυοφορούσες γυναίκες για τη διαδικασία

Προκειμένου οι γονείς να ενημερωθούν για την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκύκλιο που αφορά στην ενημέρωση, παραλαβή, επεξεργασία, συντήρηση και φύλαξη του Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του παιδιού τους, καθώς και τις αδειοδοτημένες Δημόσιες ή Ιδιωτικές Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ), μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ΕΔΩ.

Ο κατάλογος των αδειοδοτημένων Δημόσιων και Ιδιωτικών Τραπεζών Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟπΑ), ανανεώνεται συνεχώς και προστίθενται νέες Τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας.

Η άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζει το σύνολο των διαδικασιών, από την ενημέρωση του γονέα έως την ασφαλή φύλαξη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του παιδιού του.

Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης των παραπάνω πληροφοριών, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων – ΕΟΜ (213 202 7000), καθώς και με τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλ. Μονάδων & Εποπτευομένων Φορέων του Υπουργείου Υγείας – Τμήμα Εποπτευομένων Φορέων (213 216 1458, 213 216 1464).

Πριν λάβετε απόφαση για την επιλογή της τράπεζας φύλαξης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, προτείνεται διερεύνηση και διαπίστωση ύπαρξης άδειας λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον το Υπουργείο Υγείας γνωστοποιεί ότι η παράδοση των μονάδων Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (κιτ) στην Τράπεζα που θα επιλέξετε, γίνεται από καθορισμένα πρόσωπα του Μαιευτηρίου προς εξουσιοδοτημένα πρόσωπα της Τράπεζας ΟπΑ, (μόνο) εφόσον η Τράπεζα είναι αδειοδοτημένη από το Υπουργείο Υγείας.