Iatropedia

Νέα Αριστερά: Συνδιάσκεψη του Δικτύου Υγειονομικών – Σε ποια συμπεράσματα κατέληξε

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι διεκδικεί τον διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών των γιατρών και σημαντική αύξηση των μισθών του προσωπικού του ΕΣΥ.

Η Νέα Αριστερά ανακοίνωσε ότι την την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε υβριδικά η συνδιάσκεψη του Δικτύου Υγειονομικών, με μεγάλη συμμετοχή υγειονομικών που προέχονται από όλα τα επαγγέλματα και απασχολούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υγειονομικών από όλες της περιοχές της χώρας.

Τα συμπεράσματα της συνδιάσκεψης καταγγέλουν σφοδρά τις πρακτικές της κυβέρνησης, την έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία και τα νέα μέτρα για τα απογευματινά χειρουργεία και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα γενόσημα φάρμακα.

Νέα Αριστερά: Τα συμπεράσματα της Συνδιάσκεψης

  1. Δραματική επιδείνωση της κατάστασης στις δημόσιες δομές υγείας και συνεχής επιβάρυνση των πολιτών για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
  2. Δεν υπάρχει σχέδιο κάλυψης από την κυβέρνηση των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, ειδικότερα μετά την περίοδο της πανδημίας και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  3. Δεν προωθούνται ελκυστικά κίνητρα (μισθολογικά, εργασιακά, εκπαιδευτικά, επιστημονικής εξέλιξης κλπ) ικανά να ανακόψουν το κύμα παραιτήσεων των γιατρών και το brain drain των υγειονομικών. Και, κυρίως, δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά standards στην οργάνωση, λειτουργία και χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
  4. Στην Ελλάδα, στη χώρα με τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ευρώπη (40% της συνολικής δαπάνης), η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης προωθούν την ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών: ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ, ιδιωτικό ιατρείο για τους γιατρούς ΕΣΥ και δυνατότητα απασχόλησης τους σε ιδιωτικές κλινικές, αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, νέο «χαράτσι» για τη συνταγογράφιση εξετάσεων κλπ.

«Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να αναζητούν συνεχώς οι πολίτες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, να αυξάνεται η συμμετοχή τους στο κόστος περίθαλψης και άρα η ιδιωτική δαπάνη υγείας, να διευρύνονται οι ακάλυπτες ανάγκες υγείας των ανθρώπων και να ενισχύεται η υγειονομική ανασφάλεια στην κοινωνία», αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς. «Η πρόσβαση στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα έχει γίνει πλέον μείζον πρόβλημα της καθημερινότητας των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Νέα Αριστερά: Προτεραιότητα να σωθεί η Δημόσια Υγεία

Για τη Νέα Αριστερά, όπως υποστηρίζει η ίδια στην ανακοίνωσή της, αυτό που επείγει είναι η μάχη για τη σωτηρία της δημόσιας περίθαλψης, η «επούλωση των πληγών» του ΕΣΥ και η εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Αυτό συνεπάγεται γρήγορη αντιστροφή του κλίματος παραίτησης και φυγής γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας από το ΕΣΥ και διασφάλιση με κάθε τρόπο της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων δομών (πρωτοβάθμιων και νοσοκομειακών)».

«Επείγει η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ακύρωση των νόμων για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Και, φυσικά, απαιτείται γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανάπτυξη του  ανθρώπινου δυναμικού τους», προσθέτει.

Εκτός όμως από την ενίσχυση των υφιστάμενων δημόσιων δομών υγείας, απαιτείται επίσης και ένα νέο σχέδιο ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα. Μια αλλαγή του «κέντρου βάρους» της φροντίδας από το νοσοκομείο στην ΠΦΥ, από τη θεραπεία στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας. Με υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης ευπαθών ομάδων, κινητές μονάδες ΠΦΥ και Ψυχικής Υγείας, διεπιστημονικές ομάδες υγείας και δράσεις Δημόσιας Υγείας, με παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια , οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, η κακή διατροφή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, το έλλειμα υποστηρικτικών κοινωνικών δικτύων. «Αυτή είναι η σύγχρονη πρόκληση για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής προστασίας».

Η Νέα Αριστερά αναφέρει ότι απαιτείται στρατηγική σύγκλισης με το μέσο όρο των δημόσιων δαπανών υγείας της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) και γενναία ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ για να περιοριστεί η ιδιωτική δαπάνη υγείας και η δυσβάστακτη επιβάρυνση των πολιτών.

Τι διεκδικεί η Νέα Αριστερά

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI