Iatropedia

Μόρια: Έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη στη Μυτιλήνη μετά το θετικό κρούσμα στο ΚΥΤ προσφύγων

Σε "κόκκινο" υγειονομικό συναγερμό βρίσκεται από εχθές η Μυτιλήνη, για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Υποδομής Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια. Έκτακτη ευρεία υγειονομική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα υπό τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υγειονομικών φορέων.

Έκτακτη, ευρεία υγειονομική σύσκεψη πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη από τις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης (3/9/20), με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος του κορονοϊού σε Σομαλό πρόσφυγα που διέμενε στο ΚΥΤ της Μόριας.

Στο νησί της Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βρέθηκαν εκτάκτως το πρωί, ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθεια (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος συντονίζει τη σύσκεψη, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Νίκος Ροϊλός και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας. 

Το υπηρεσιακό  σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προβλέπει την ετοιμότητα και τη συμμετοχή όλων των υγειονομικών σχηματιμών και Δομών της Λέσβου, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή διασπορά του κορονοϊού στο ΚΥΤ της Μόριας, με την έγκαιρη αντιμετώπιση και διαχείριση θετικών, αλλά και ύποπτων περιστατικών COVID-19, ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Μόρια: Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο μετανάστης στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Το πρώτο θετικό στον ιό περιστατικό στο ΚΥΤ της Μόριας, επιβεβαιώθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου ο μετανάστης 40 ετών σομαλικής καταγωγής, παραμένει σε απομόνωση.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Ο 40χρονος φέρεται πως ζούσε στην δομή, την οποία εγκατέλειψε για να μεταβεί στην Αθήνα. Μη καταφέρνοντας να βρει δουλειά στην πρωτεύουσα επέστρεψε στην Μόρια για να εξασφαλίσει στέγη και τροφή.