Iatropedia

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Προεκλογική πλειοδοσία με επίκεντρο την Υγεία και το ΕΣΥ

Βασικά σημεία από το προεκλογικό τους πρόγραμμα για την Υγεία παρουσίασαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο Συνέδριο «Ygeiamou 2023: Σύγχρονο σύστημα Υγείας με Επίκεντρο τον άνθρωπο», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, άνοιξαν τα χαρτιά τους και παρουσίασαν το όραμά τους για την Υγεία για την επόμενη τετραετία.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.

«Η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι προτεραιότητα μας για την επόμενη 4ετία», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στον θεσμό του προσωπικού γιατρού τόνισε πως αυτός αποτελεί τον «θεματοφύλακα της υγείας».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπας, υποσχέθηκε την πρόσληψη 5.000 γιατρών με πρώτο μισθό €2.000. «Η έλλειψη προσφοράς γιατρών για το ΕΣΥ, καθώς οι επαγγελματικές προοπτικές είναι δυσοίωνες γι΄αυτούς», είπε συγκεκριμένα.

Αναλυτικότερα:

Κ. Μητσοτάκης: «Αναμόρφωση των μισθών στο δημόσιο τομέα το ’24, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αύξηση των απολαβών των υγειονομικών και παραδέχθηκε πώς η αύξηση της τάξεων του 10% δεν αρκεί για να αναστρέψει το brain drain.

«Κάποιες από τις αλλαγές που κάναμε, που υλοποιήθηκαν ήδη, δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας για γιατρούς του ΕΣΥ να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με ιδιωτική δραστηριότητα, αλλά και το αντίθετο, με ιδιώτες γιατρούς που εμπλέκονται στο ΕΣΥ. Για εμένα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, διότι η Υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι η υγεία στην ολιστική της προσέγγιση», σημείωσε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη είναι τα εξής:

Αλέξης Τσίπρας: «Θα προσλάβουμε 5.000 γιατρούς, με πρώτο μισθό €2.000»

Την άποψή του για τη σημερινή κατάσταση στην Υγεία και τη δημόσια περίθαλψη παρουσίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε και για τα σχέδια του κόμματός του για το ΕΣΥ.

Τα βασικά στοιχεία της ομιλία του, είναι τα εξής: