Iatropedia

Μητσοτάκης: Με μισθό Γενικού Γραμματέα οι αμοιβές των Διοικητών Νοσοκομείων και Οργανισμών εθνικής εμβέλειας

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.

Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η προκήρυξη των διοικητών νοσοκομείων πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ανακοίνωσε μάλιστα, αύξηση των αμοιβών των διοικητών οργανισμών εθνικής εμβέλειας, αλλά και των διοικητών νοσοκομείων, η οποία θα φτάνει το ύψος των απολαβών Γενικού Γραμματέα.

«Μέχρι τα τέλη του έτους έρχεται η πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των επικεφαλής των νοσοκομείων και εξαγγέλω σήμερα: γίνεται εύλογη κριτική για τις απολαβές. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Προφανώς και το Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν συμβαίνει πουθενά. Όμως είναι μια πραγματικότητα ότι αν θέλουμε να προσελκύσουμε κάποιο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να είναι τόσο χαμηλές. Θα αυξήσουμε τις αμοιβές των διοικητών των οργανισμών εθνικής εμβέλειας και των νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του Γενικού Γραμματέα και αντίστοιχη αύξηση θα υπάρξει και για τους διοικητές των μικρότερων δημόσιων οργανισμών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας εμμέσως στην πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, για επιλογή των διοικητών νοσοκομείων από το προσωπικό και τους συνδικαλιστές, σημείωσε: «Άκουσα ότι διοικητές πρέπει να επιλέγονται από προσωπικό και συνδικαλιστές. Όχι ευχαριστώ αυτές τις εποχές τις αφήσαμε πίσω μας».

Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε στις καταγγελίες περί «ευνοιοκρατίας» και «κομματισμού» ως προς την επιλογή των Διοικητών, χαρακτηρίζοντας τες ως «αστήρικτες».

«Οι ρυθμίσεις τις καταρρίπτουν. Τι κομματισμός είναι όταν ο πολιτικός προϊστάμενος δεν μπορεί να παρέμβει μέχρι να του έρθουν 3 ονόματα από το ΑΣΕΠ. Για τη συνέντευξη: Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός τρόπος αξιολόγησης που κάποια στιγμή δεν περιλαμβάνει μια προφορική αξιολόγηση για στοιχεία που δεν μπορούν να διαπιστωθούν από τεστ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 Με ποια κριτήρια θα επιλέγονται οι διοικητές

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αφορά περισσότερες από 600 θέσεις Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθύνοντων και Εντεταλμένων Συμβούλων σε φορείς του Δημοσίου Τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην Κυβέρνηση).

Για τους νέους διοικητές νοσοκομείων θα απαιτηθεί πτυχίο ΑΕΙ συναφές με υγειονομικά θέματα ή με την διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα:

2. Νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου Τομέα: