Iatropedia

Μιχάλης Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): «Η αξιολόγηση των νοσοκομείων θα ξεγυμνώσει το ΕΣΥ»

Senior woman in hospital bed, recovering. She is using smart phone to stay in touch with family.

«Καλοδεχούμενη η αξιολόγηση από τους ασθενείς. Θα αναδειχθούν οι ελλείψεις, η εξουθένωση των υγειονομικών και η χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος», αναφέρει σε σχόλιό του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Παρέμβαση για την επικείμενη αξιολόγηση των δημόσιων νοσοκομείων από τους ίδιους τους ασθενείς κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.  Όπως αναφέρει, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν απορρίπτουν το μέτρο, το αντίθετο: το θεωρούν ευκαιρία να φωτιστούν οι χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ, «όχι για να ενοχοποιηθούν οι εργαζόμενοι, αλλά για να αναδειχθεί η υπερπροσπάθειά τους, μέσα σε τραγικές ελλείψεις».

Όπως εξηγεί, η αξιολόγηση από τους πολίτες θα αναδείξει αναπόφευκτα την ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, τα ράντζα, τις ατέλειωτες λίστες αναμονής και τις καθυστερήσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις.

«Δεν μπορείς να αξιολογήσεις το δημόσιο σύστημα υγείας και να μην πέσεις πάνω στην υποστελέχωση, στην ανυπαρξία ουσιαστικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στις παρενέργειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα ΤΕΠ και η Πρωτοβάθμια: «Θα φτάσει ο κόμπος στο χτένι»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται εκτενώς στις συνθήκες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, οι οποίες θα αναδειχθούν μέσω της αξιολόγησης: «Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν αυτόνομα ΤΕΠ χωρίς γιατρούς επειγόντων, καθώς τους καλύπτουν γιατροί των κλινικών. Οι προσλήψεις μέσω ΔΥΠΑ ήταν μια ανάσα, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζονται νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς», αναφέρει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας πως η έλλειψη οικογενειακών γιατρών και οι μεγάλες ελλείψεις στις μονάδες ΠΦΥ «οδηγούν τους πολίτες κατευθείαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία». Το αποτέλεσμα; Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σε μια 24ωρη εφημερία εξετάζονται μέχρι και 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων νοσηλεύονται λιγότεροι από 200.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος φωτίζει, επίσης, και την δυσάρεστη κατάσταση με τα ράντζα: «Η νοσηλεία σε ράντζα, φορεία ή η διασπορά παθολογικών ασθενών σε χειρουργικές κλινικές συνδέεται με την έλλειψη κλινών και την υψηλή ενδονοσοκομειακή νοσηρότητα. Αλλά δεν φταίνε τα νοσοκομεία – όταν στο “Αττικόν” το 55% των νοσηλευόμενων είναι από την περιφέρεια, πού να πάνε;».

Σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, τα μικρά και μεσαία νοσοκομεία της χώρας -ιδιαίτερα σε νησιά και επαρχία- «αιμορραγούν» λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το «κουπί» το τραβάει η Αθήνα.

400 χειρουργικές αίθουσες κλειστές

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στέκεται ιδιαίτερα στις λίστες αναμονής για επεμβάσεις και στην απουσία λειτουργικών χειρουργικών αιθουσών: «Υπάρχουν 400 χειρουργικές αίθουσες κλειστές γιατί δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι και νοσηλευτές. Το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων δεν μπορεί να λειτουργήσει με εξουθενωμένο προσωπικό», αναφέρει και προσθέτει πως υπάρχουν στρεβλώσεις στη διαδικασία της εξυπηρέτησης των δωρεάν χειρουργείων:

«Ασθενείς που περιμένουν 2 χρόνια για χειρουργείο, ρωτώνται αν θέλουν να πάνε σε ιδιώτη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν πουν όχι, τους διαγράφουν και τους ξαναγράφουν στη λίστα από την αρχή. Αυτό τι απάντηση θα πάρει στην αξιολόγηση;».

«Η λύση είναι χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού»

Στην καρδιά του προβλήματος, για άλλη μία φορά, βρίσκεται η χρηματοδότηση, όπως λέει:

«Με δημόσιες δαπάνες στο 5,5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,5%, δεν γίνεται να στελεχώσεις ένα αξιοπρεπές σύστημα», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιαννάκος. «Και να κάνεις προκηρύξεις – με μισθούς πείνας, χωρίς μονιμοποιήσεις, χωρίς κίνητρα, κανείς δεν έρχεται. Οι προκηρύξεις είναι άγονες», σημειώνει.

Η αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνει άλλοθι, αλλά ευκαιρία

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, επισημαίνει πως δεν απορρίπτει την αξιολόγηση, αλλά υπό έναν όρο: «Να μην γίνει εργαλείο για να ρίξουμε την ευθύνη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αλλά αφορμή για να διορθώσουμε το ΕΣΥ. Οι πολίτες θα πουν την αλήθεια και αυτή θα δείχνει το πρόβλημα, όχι τον αποδιοπομπαίο τράγο».

Η αξιολόγηση των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, δεν θα χαϊδέψει κανέναν. Όμως είναι μια ευκαιρία, να ξεβολευτούν όλοι όσοι επί χρόνια κρατούν το ΕΣΥ σε ημικωματώδη κατάσταση, όπως λέει.