Λουκέτο στα φαρμακεία όλης της χώρας 23 Μαΐου! Στοπ στα δωρεάν φάρμακα από την ίδια μέρα

  • Iatropedia
Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους καθώς οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας ξεκινούν νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Σε γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφασίστηκε 24ωρη απεργία στις 23 Μαίου ενώ από την ίδια μέρα ξεκινά η διακοπή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που είναι περίπου 9,5 εκατ.

Έτσι από την ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων του κλάδου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους απο τον ΕΟΠΥΥ.

Οι νέες απεργίες των φαρμακοποιών ξεκινούν επειδή ο φορέας δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του. Μάλιστα σε χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος του φορέα δήλωσε αδυναμία να αποπληρώσει τα χρέη προς τον κλάδο καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα.

Να σημειωθεί ότι τα οφειλόμενα προς τον κλάδο για το 2012 φθάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ οφείλονται άλλα τόσα για το 2011.

Οι πληρωμές για τους τελευταίους μήνες έχουν καθυστερήσει καθώς ρευστό δεν υπάρχει.

Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ δεν κατέβαλε στον ΕΟΠΥΥ το απαραίτητο κονδύλι ώστε να αποπληρωθούν οι φαρμακοποιοί καθώς έδωσε τα χρήματα για συντάξεις.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση των φαρμακοποιών που δεν έχουν εισπράξει χρήματα. Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί λίγους μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του να αποπληρώσει τις οφειλές του καθώς υποχρηματοδοτείται. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από τη ρευστή πολιτική κατάσταση εξαιτίας της οποίας δεν εκταμιεύονται χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών.