Iatropedia

Κρούσμα πανούκλας στο Όρεγκον – Ο ασθενής μολύνθηκε από τη γάτα του

Τα συμπτώματα στους ανθρώπους συνήθως αρχίζουν 2-8 ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένο ζώο ή ψύλλο.

Ένας κάτοικος του Όρεγκον εκδήλωσε βουβωνική πανώλη (πανούκλα) την οποία είναι πιθανό να κόλλησε από τη γάτα του, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι αυτής της αμερικανικής πολιτείας.

Ο ασθενής ζει στην κομητεία Deschutes. Όπως ανακοίνωσε ο Dr. Richard Fawcett, επικεφαλής Υγείας στην κομητεία, όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του ενημερώθηκαν σχετικώς και έλαβαν προληπτική αγωγή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κομητεία αναφέρει πως και η γάτα του είχε συμπτώματα πανώλους. Όπως εξηγεί, τα συμπτώματα που προκαλεί η πανώλη στους ανθρώπους συνήθως αρχίζουν δύο έως οκτώ ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένο ζώο ή ψύλλο. Στα ύποπτα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:

Εάν η βουβωνική πανώλη δεν διαγνωστεί νωρίς, μπορεί να εξελιχθεί σε:

Αυτές οι μορφές της πανώλους είναι πιο δύσκολες στην αντιμετώπισή τους. Ευτυχώς, το κρούσμα στο Όρεγκον διαγνώστηκε και αντιμετωπίστηκε σε αρχικό στάδιο, με συνέπεια να μην κινδυνεύσει ο ασθενής. Δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα της νόσου στην κοινότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται η νόσος στο Όρεγκον, αν και οι σχετικές αναφορές είναι σπάνιες. Τελευταία φορά είχε αναφερθεί κρούσμα το 2015.

Φωτογραφία: iStock