Iatropedia

Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Αρκτούρος έφτασε στην Ελλάδα, ακόμα 57 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα

Σημαντική αύξηση στους θανάτους COVID, μειώθηκαν κρούσματα και εισαγωγές. Αυξημένα τα κρούσματα της γρίπης.

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για την πορεία της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Η νεότερη παραλλαγή του, ο επονομαζόμενος Αρκτούρος, εντοπίστηκε σε 5 δείγματα, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι θάνατοι ασθενών με COVID.

Την ίδια στιγμή, αύξηση παρουσίασαν εν μέσω άνοιξης τα κρούσματα της γρίπης. Ταυτοχρόνως μειώθηκαν εκείνα των άλλων ιώσεων που επιτηρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 17η εβδομάδα του έτους (14-30 Απριλίου 2023).

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, τα πέντε κρούσματα της υποπαραλλαγής ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) που ανιχνεύθηκαν στην χώρα μας, δεν φαίνεται να έχουν επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ τους. Επομένως είναι πιθανό ο Αρκτούρος να βρίσκεται διάσπαρτος στην κοινότητα, γεγονός που θα επιβεβαιωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Αρκτούρος θεωρείται μία υποπαραλλαγή ιδιαίτερης μεταδοτικότητας. Ωστόσο δεν φαίνεται να προκαλεί πιο βαριά κρούσματα απ’ ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Δυστυχώς αυτό που δεν φαίνεται να αλλάζει στη χώρα μας είναι ο αριθμός των νεκρών. Την περασμένη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους ακόμα 57 ασθενείς. Είχαν ηλικία 59 έως 102 ετών.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV