Iatropedia

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα – Οι χώρες με τα περισσότερα και τα λιγότερα

Περισσότερα από 84.000 κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. Ο ημερήσιος ρυθμός της αύξησής τους είναι 2-3% την τελευταία εβδομάδα, από 13% κατά μέσον όρο στα μέσα Μαρτίου.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει πια ανιχνευθεί σε περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αν και ο ρυθμός της εξάπλωσής του έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Από τους ασθενείς αυτούς, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο έχουν αναρρώσει. Στον αντίποδα, περισσότεροι από 247.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο κορωνοϊός έφτασε στον μέγιστο ρυθμό διασποράς  στα μέσα Μαρτίου. Σχεδόν ένα στα τρία κρούσματα και περισσότεροι από ένας στους τέσσερις θανάτους καταγράφονται στις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου. Περίπου 1,45 εκατομμύρια κρούσματα καταγράφονται στην Ευρώπη και 1,18 εκατομμύρια στη Βόρεια Αμερική.

Στις ίδιες περιοχές καταγράφηκαν και τις τελευταίες ημέρες τα περισσότερα κρούσματα, αν και οι αριθμοί αυξάνονται και σε Λατινική Αμερική, Αφρική και Ρωσία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο για τον Κορωνοϊό του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στις 3.30′ τα ξημερώματα ο κορωνοϊός Covid-19 είχε εντοπιστεί εργαστηριακά σε 3.504.129 ανθρώπους. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αληθινός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος, απλώς οι ασθενείς είχαν ήπια ή καθόλου συμπτώματα και δεν διαγνώστηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων πιστεύεται ότι είναι πολύ χαμηλότερος από εκείνον της πανδημίας της Ισπανικής γρίπης. Η πανδημία εκείνη εκδηλώθηκε την περίοδο 1918-1919. Υπολογίζεται ότι μολύνθηκαν 500 εκατομμύρια άνθρωποι (το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την εποχή). Οι νεκροί υπολογίζονται σε 17 έως 50 εκατομμύρια (ίσως έφτασαν και τα 100 εκατομμύρια).

Ο κορωνοϊός Covid-19 προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στις 10 Ιανουαρίου 2020, στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Το Ουχάν ήταν το επίκεντρο της εφετινής πανδημίας. Έκτοτε, έχουν καταλήξει σε όλο τον κόσμο 247.326 άνθρωποι.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται πλέον κατά 2-3% ημερησίως, έναντι 13% στα μέσα Μαρτίου, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Γι’ αυτό πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αίρουν τους περιορισμούς που είχαν θεσπίσει.

Οι περιοχές με τα περισσότερα και με τα λιγότερα κρούσματα

Οι 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα έως σήμερα το πρωί είναι:

Οι 10 περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα παγκοσμίως είναι έως στιγμής:

Στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι χώρες με τα λιγότερα κρούσματα είναι:

Οι θάνατοι

Η χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο είναι οι ΗΠΑ, όπου 68.598 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Από την υπόλοιπη 10άδα σε κρούσματα, στη Ρωσία έχουν καταλήξει 1.280 ασθενείς, στην Τουρκία 3.397, στη Βραζιλία 7.025 και στο Ιράν 6.203.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους θανάτους είναι: