Iatropedia

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Αρκτούρος σε μία εβδομάδα

Αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα της COVID και οι διασωληνώσεις ασθενών. Κατέληξαν ακόμα 52 ασθενείς.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αυξομειώνεται στη χώρα μας, παρουσιάζοντας άλλοτε ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων, των εισαγωγών και των διασωληνώσεων, άλλοτε αύξηση και άλλοτε μικτές τάσεις.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο κορωνοϊός προκάλεσε αυξημένα νέα κρούσματα, αλλά μειωμένες εισαγωγές. Αυξήθηκαν όμως οι διασωληνώσεις ασθενών, ενώ τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα κρούσματα που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη, ο Αρκτούρος μετάλλαξη XBB.1.16).

Οι υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις διατηρήθηκαν στα (φυσιολογικά και αναμενόμενα για την εποχή) χαμηλά επίπεδα.

Αυτό υποδηλώνουν τα νέα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 18η εβδομάδα του έτους (1-7 Μαΐου 2023).

Ειδικότερα, τα συνολικά κρούσματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός Αρκτούρος ανέρχονται πλέον σε 14 (από 5 την περασμένη εβδομάδα). Επιπλέον, 20 ασθενείς χρειάσθηκε να διασωληνωθούν (την περασμένη εβδομάδα είχαν διασωληνωθεί 15). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 61 ασθενείς.

Δυστυχώς, αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Έχασαν τη ζωή τους ακόμα 52 ασθενείς (έναντι 57 την περασμένη εβδομάδα).

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Αρκτούρος: Τα συμπτώματα που τον ξεχωρίζουν από τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock