Iatropedia

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Σημαντική αύξηση σε διασωληνώσεις και θανάτους – Επικράτησε η παραλλαγή Eris

Στους 25 οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Χάθηκαν ακόμα 40 ασθενείς εξαιτίας του κορωνοϊού.

Περισσότερους από 600 ασθενείς οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία ο κορωνοϊός, ενώ υπερδιπλασιάστηκαν οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση. Σημαντική αύξηση, εξ άλλου, παρατηρήθηκε και στις απώλειες ασθενών λόγω της COVID-19.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την 34η εβδομάδα του 2023 (δηλαδή από 21 έως 27 Αυγούστου 2023) εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 629 ασθενείς. Ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν μόλις 198 και την πρώτη του Αυγούστου 469.

Δυστυχώς, 19 από τους ασθενείς χρειάσθηκαν διασωλήνωση την περασμένη εβδομάδα, έναντι 8 που ήταν ο μέσος εβδομαδιαίος όρος για τον προηγούμενο μήνα.  Έτσι, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται πλέον σε 25 (έναντι 13 την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Αυγούστου). Τη ζωή τους, εξ άλλου, έχασαν ακόμα 40 άνθρωποι, ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, η EG.5.1 (ή Eris), κυριάρχησε στη χώρα μας. Πλέον είναι η πρώτη σε συχνότητα, ευθυνόμενη για το 39% των συνολικών κρουσμάτων. Έπεται η έως πρότινος κυρίαρχη υποπαραλλαγή Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5).

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η γρίπη εξακολουθεί να προκαλεί κάποια περιστατικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν νέες λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Φωτογραφία: iStock