Iatropedia

Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: Νέα αύξηση σε κρούσματα και εισαγωγές, ακόμα 52 θάνατοι

Στους 53 οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, «φρέναρε» η νέα υποπαραλλαγή Αρκτούρος (ΧΒΒ.1.16).

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξομειώσεις στη χώρα μας. Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στη θετικότητα στα διαγνωστικά τεστ, ενώ αυξήθηκαν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ωστόσο μείωση παρουσίασαν οι νέες διασωληνώσεις ασθενών.

Επιπλέον, η νέα μετάλλαξη που δημιούργησε ο κορωνοϊός (η XBB.116 ή Αρκτούρος) φάνηκε να «φρενάρει», μετά από δύο εβδομάδες ραγδαίας αύξησης. Έτσι, ο αριθμός των κρουσμάτων που αποδίδονται σε αυτήν παρέμεινε σταθερός.

Αξιοσημείωτο, όμως, είναι το γεγονός ότι μετά από αρκετές εβδομάδες μείωσης καταγράφηκε αύξηση στα κρούσματα που είναι θετικά για γρίπη.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 20η εβδομάδα του έτους (15-21 Μαΐου 2023).

Σύμφωνα με αυτά, 636 ασθενείς χρειάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Σε 14 εξ άλλου ανέρχονται οι ασθενείς που χρειάσθηκαν διασωλήνωση (έναντι 20, την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).

Επιπλέον, μέχρι και τις 23 Μαΐου 2023 σε 53 ανέρχονταν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock