Κορονοϊός: Εικόνες Νοεμβρίου στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης – Μεγάλη ανησυχία για το ΕΣΥ Αχαΐας

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Γεμίζουν και πάλι οι κλινικές Covid και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της συμπρωτεύουσας. Αυξημένη είναι η προσέλευση ασθενών με κορονοϊό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, ενώ οι ημερήσιες εισαγωγές “χτυπούν” αρνητικά ρεκόρ για το 2021. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για το ΕΣΥ της Αχαϊας, στην οποία μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ώρα που η επιδημία στην Αττική εμφανίζει σταθεροποίηση -με τάσεις μείωσης στην πίεση στο ΕΣΥ- καθώς το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νέων εισαγωγών έπεσε περαιτέρω στους 163 ασθενείς, ανεβαίνει επικίνδυνα η επιδημιολογική εικόνα στις δύο άλλες μεγάλες πρωτεύουσες της χώρας, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Με τριψήφιο αριθμό ημερήσιων λοιμώξεων και αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο του πληθυσμού, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αχαΐας. Ιδιαίτερα στην συμπρωτεύουσα, οι τελευταίες εφημερίες θυμίζουν έντονα το καταστροφικό δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου.

Θεσσαλονίκη: Γεμίζουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που εφημέρευε το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν περισσότερες από 55 εισαγωγές ασθενών, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα του covid τεστ για ακόμη 11 ύποπτα κρούσματα. Η εφημερία αναμένεται να κλείσει δηλαδή με ρεκόρ εισαγωγών για το τρέχον έτος. Οι νεοεισαχθέντες ασθενείς στο Ιπποκράτειο προστέθηκαν στους ήδη 70, που νοσηλεύονται σε απλές κλινικές Covid.

Μεταξύ των νέων εισαγωγών περιλαμβάνονται και 3 παιδιά: ένα βρέφος μόλις 3 μηνών και δύο αγοράκια 6 και 13 ετών, που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα την Παιδιατρική κλινική του Ιπποκράτειου.

Στη νέα ΜΕΘ δυναμικότητας 30 κλινών (συν 8 κλίνες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), -δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που δεν πρόλαβε να εγκαινιαστεί και τέθηκε σε άμεση λειτουργία- νοσηλεύονται ήδη 20 ασθενείς με βαριά Covid.

Παρόμοια εικόνα εμφάνισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι υπόλοιπες εφημερίες. Με αριθμό – ρεκόρ 65 νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό έκλεισε και η εφημερία της Παρασκευής στο ΑΧΕΠΑ.

Στο Παπαγεωργίου που εφημέρευε το Σάββατο σημειώθηκαν 25 νέες εισαγωγές, ενώ 117 ασθενείς νοσηλεύονται ήδη στις απλές κλινικές Covid και παρατηρείται πληρότητα στη ΜΕΘ δυναμικότητας 18 κλινών.

Η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική για την επιδημιολογική εικόνα της πόλης της Θεσσαλονίκης, η οποία καταγράφει συνεχώς εδώ και μέρες περισσότερα από 300 ημερήσια κρούσματα, ενώ την ίδια στιγμή οι εικόνες συνωστισμού έξω από τα κέντρα διασκέδασης χωρίς μάσκες με το ποτό στο χέρι κορυφώνουν την αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στην Αχαΐα εσπευσμένα ο Νίκος Χαρδαλιάς

Πολεμική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αχαΐας, τα οποία επισκέπτεται σήμερα συνοδευόμενος από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού, Χαράλαμπο Γώγο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα αξιολογήσει την διαρκώς αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει και αυτοψία για την οριστική χωροθέτηση του νέου mega εμβολιαστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας.

Η κατάσταση στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας παρουσίαζει ανοδικές τάσεις εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών ασθενών και της πληρότητας που εμφανίζουν οι κλίνες ΜΕΘ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ σε όλη την Αχαϊα υπήρχαν μόλις 2 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με στοιχεία της 6ης ΥΠΕ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Γενικό Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, νοσηλεύονται 221 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι 36 σε ΜΕΘ Covid.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται 111 ασθενείς σε απλές κλίνες κορονοίού, ενώ στη ΜΕΘ Covid έφτασαν τους 26. Στο νοσοκομείο « Άγιος Ανδρέας» υπάρχουν 73 ασθενείς στις Κλινικές Λοιμώξεων και 9 στη MEΘ Covid.