Iatropedia

Κορωνοϊός: Εύθραυστη ισορροπία στην Αττική. Κρίσιμη κατάσταση στα Ιωάννινα

Ελαφρώς αυξητικές τάσεις της πανδημίας γενικώς στην Ελλάδα. Ανά Περιφέρεια παρατηρούνται τεράστιες διακυμάνσεις. Η Αττική έχει μια «σταθεροποίηση του τρόμου». Τα Ιωάννινα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει θέσει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού την Κοζάνη, αλλά και τα Ιωάννινα δεν απέχουν πολύ από το να βρεθούν στην ίδια κατάσταση. Αντίθετα η Αττική μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά με μια εύθραυστη και εξαιρετικά επικίνδυνη σταθεροποίηση.

Αυτό τόνισαν οι κ.κ. Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών για την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην Ελλάδα συνολικά παρατηρούνται ελαφρώς αυξητικές τάσεις της πανδημίας. Ωστόσο επιμέρους παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στην Αττική έχει παρατηρηθεί μία τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 1.200 και 1.300 ανά εβδομάδα. Ωστόσο αυτό «μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη», τόνισε.

Πιο επιβαρημένος απ’ όλους είναι ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας, συμπλήρωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Βρίσκεται σχετικά κοντά στο όριο κρουσμάτων που έχει θεσπιστεί για να μπει μια περιοχή στο Επίπεδο Συναγερμού 4. Ειδικότερα, είναι στο 128 με όριο το 150, είπε. Επειδή, όμως, οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής είναι πιο χαμηλά, επηρεάζεται και αυτός προς τα κάτω.

«Υπάρχει μια σταθερότητα στην Αττική, η οποία είναι αποτέλεσμα των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο καιρό. Είναι όμως μία δυναμική κατάσταση, κρίνεται κάθε μέρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει μια σταθερότητα. Αλλά η σταθερότητα αυτή είναι παντελώς εύθραυστη, άρα επικίνδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να τυγχάνει της απόλυτης προσοχής και ανησυχίας μας».

Αντιθέτως, η κατάσταση στην Περιφέρεια Ιωαννίνων επιδεινώνεται συνεχώς. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Χαρδαλιάς με κλιμάκιο ειδικών θα επισκεφθούν αύριο Σάββατο 17 Οκτωβρίου τα Γιάννενα όπου «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.