Iatropedia

Κορωνοϊός: Αυξήθηκε η μετάλλαξη Κράκεν στη χώρα μας, μικρή υποχώρηση της Όρθρος

Τριπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης XBB.1.5 (Κράκεν).

Μικτές τάσεις κατέγραψαν την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι αναπνευστικές λοιμώξεις στη χώρα μας. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός εξακολούθησε να έχει πτωτικές τάσεις, ενώ η γρίπη φάνηκε να σταθεροποιείται. Εν τούτοις, χάθηκαν ακόμα 169 ασθενείς λόγω της COVID.

Καταγράφηκε επίσης για πρώτη εβδομάδα σημαντική αύξηση στα κρούσματα της μετάλλαξης XBB.1.5 (Κράκεν) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Αντιθέτως, η μετάλλαξη CH.1.1 (Όρθρος) είχε μικρή υποχώρηση.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 4η εβδομάδα του νέου έτους (23-29 Ιανουαρίου 2023).

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κράκεν είναι πλέον 30, έναντι μόλις 9 την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχα, η μετάλλαξη CH.1.1 (Όρθρος) αντιπροσωπεύει το 27% των κρουσμάτων της παραλλαγής ΒΑ.2 (από 35% την περασμένη εβδομάδα).

Το σοβαρότερο πρόβλημα, πάντως, είναι ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί υπερβολικά πολλούς θανάτους. Την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κατέληξαν 169 άνθρωποι εξαιτίας του. Ο νεότερος είχε ηλικία 32 ετών και ο γηραιότερος 100. Η διάμεση ηλικία των νεκρών ήταν τα 85 έτη.

Ευτυχώς η γρίπη δεν κόστισε άλλη ζωή, αν και ακόμα δύο ασθενείς χρειάσθηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock