Iatropedia

Κορωνοϊός: Αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές, 43 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα

Αυξήθηκαν και οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία. Ένας ακόμα νεκρός από γρίπη.

Αυξητικές τάσεις παρουσίασε την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, ενώ όλες οι άλλες αναπνευστικές ιώσεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) παρουσίασαν μείωση.

Για μία ακόμα εβδομάδα αυξήθηκαν (και) τα σοβαρά κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. Έτσι, αυξημένη ήταν η θετικότητα στα διαγνωστικά τεστ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στην πραγματικότητα, καταγράφηκαν 16 νέες διασωληνώσεις όλη την εβδομάδα (έναντι 10 την αμέσως προηγούμενη). Οι δε ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι πλέον 64 (από 57 την περασμένη εβδομάδα).

Δυστυχώς, αυξήθηκε και ο αριθμός των θανάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Έχασαν τη ζωή τους ακόμα 43 άνθρωποι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν καταλήξει 38.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 16η εβδομάδα του έτους (17-23 Απριλίου 2023).

Όσον αφορά τη γρίπη, παρατηρήθηκε μεν ύφεση στα κρούσματα, αλλά κατέληξε ακόμα ένας ασθενής εξαιτίας της. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που έχουν χάσει εφέτος τη ζωή τους από γρίπη, ανέρχεται σε 26.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock