Iatropedia

Κορωνοϊός: 801 κρούσματα σήμερα. Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την περασμένη Δευτέρα. Διπλάσιες εισαγωγές σήμερα απ' ό,τι 24 ώρες νωρίτερα. Κατέληξαν ακόμα 6 ασθενείς. Στους 173 οι διασωληνωμένοι. Και πάλι στην Αττική περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα.

Σε ακόμα 801 ανθρώπους ανιχνεύθηκε το τελευταίο 24ωρο ο κορωνοϊός στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός είναι  υπερδιπλάσιος απ’ ό,τι πριν από μία εβδομάδα. Την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου είχαμε μόλις 362 κρούσματα.

Ακόμα έξι ασθενείς, εξ άλλου, δεν κατόρθωσαν να νικήσουν την Covid-19. Ο αριθμός όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες μειώθηκε λίγο. Ωστόσο σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 426.963. Οι 12.743 από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 95,2% όσων κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών:

Από τους 173 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι δύο στους τρεις (το 68,2%) είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 86,1% των διασωληνωμένων ασθενών πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Το 42,2% από αυτούς (οι 73 από τους 173 διασωληνωμένους) έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τρεις ασθενείς ηλικίας 18-39 ετών.

Ανεμβολίαστοι το 99% των ασθενών που νοσούν βαριά

Από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα, 2.702 ασθενείς νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός χθες ήταν 2.700, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμα δύο ασθενείς πήραν εξιτήριο από την εντατική το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν σημαντικά. Έγιναν 59 εισαγωγές έναντι 30 εχθές (αύξηση κατά 96,67%). Κατά μέσον όρο το τελευταίο επταήμερο εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία 39 ασθενείς.

Συνολικά, η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι τα 43 έτη. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι τα 78 έτη. Ο νεότερος ασθενής ήταν λίγων μηνών και ο γηραιότερος 106 ετών.

Τις τελευταίες ημέρες η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων είναι νέοι (ηλικιακές ομάδες 18-24 ετών και 25-34 ετών). Στις ίδιες ηλικιακές ομάδες είναι ακόμα χαμηλά τα ποσοστά των εμβολισμών.

Επιπλέον, το τελευταίο τρίμηνο η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από το 99%) των ασθενών ηλικίας 60-80 ετών που εισάγονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι.

Στα 408 τα κρούσματα στην Αττική

Από τα 801 νέα κρούσματα της Covid-19 του τελευταίου 24ωρου, τα 19 είναι εισαγόμενα. Τα τέσσερα από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Από τα 782 εγχώρια κρούσματα που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός, τα 408 ανιχνεύθηκαν στην Αττική. Αυτό σημαίνει ότι στην πρωτεύουσα καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο περισσότερο από το 52% των εγχώριων κρουσμάτων. Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων στην Αττική έχει ως εξής:

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι περιφερειακές ενότητες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Σήμερα είναι 11 έναντι έξι εχθές. Οι περιφερειακές ενότητες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο είναι οι εξής:

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι μονοψήφιος. Υπό διερεύνηση βρίσκονται 73 περιστατικά.