Iatropedia

Κορωνοϊός: 71 νέα κρούσματα και 3 θάνατοι εντός 24ωρου – Τελικές οδηγίες για μάσκες – γάντια

Στα νέα νούμερα της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής παθολογίας - λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τρεις νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ελλάδα, στους 86 οι άνθρωποι που χάθηκαν από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα 1.955 είναι τα συνολικά κρούσματα, μετά τα νέα 71 νέα που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Στα νέα νούμερα της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση, ο υπεύθυνος ενημέρωσης για το νέο κορωνοϊό και καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής ανέφερε:

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Συγκεκριμένα οι ηλικίες είναι οι εξής:

ΘΑΝΑΤΟΙ

ΜΕΘ / ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

ΕΞΙΤΗΡΙΑ

16 ασθενείς εξήλθαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Τελική απόφαση για τη χρήση μάσκας και γαντιών

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό, λέγοντας ότι σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις της Επιτροπής Επειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε σχετικά με το θέμα, δεν υπάρχει λόγος σ’ αυτή τη φάση της επιδημίας το ευρύ κοινό να χρησιμοποιεί χειρουργικές προστατευτικές μάσκες, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι υπάρχει προστασία.

«Η χρήση μάσκας συστήνεται μόνο εάν υπάρχει θέμα συνωστισμού, για την προστασία των υγειών από ανθρώπους που νοσούν, ή ακόμα και από ασυμπτωματικούς»

Το θέμα θα επανεξεταστεί σε επόμενη φάση της επιδημίας.

Κατά της χρήσης από το ευρύ κοινό ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας και για τα γάντια μιας χρήσης που κατά κόρον χρησιμοποιούν πολλοί συμπολίτες μας εκτός σπιτιού, καθιστώντας σαφές πως η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο επικίνδυνη κι από το να μην φορά κανείς τίποτα στα χέρια.

“Λίγες είναι οι ενδείξεις ότι η χρήση τους προσφέρει προστασία. Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά η εκτεταμένη χρήση είναι πολλές φορές μάταιη. Πολλοί φορούν γάντια για να προστατευτούν, αλλά έχουν και κινδύνους. Η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια προσφέρει ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό”, τόνισε, σημειώνοντας πως μικρές εγκοπές μπορεί να “επιτρέψουν” στον κορονοϊό να “επιτεθεί”, ενώ ακόμη σημείωσε πως το να φορά κανείς γάντια μπορεί να τον κάνει να τηρεί λιγότερο συχνά από ό, τι πρέπει τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών.