Iatropedia

Κορωνοϊός: 186 νεκροί σε μία εβδομάδα, έφτασε στη χώρα μας και η μετάλλαξη Όρθρος

93 κρούσματα της μετάλλαξης CH.1.1 (Όρθρος) που σαρώνει τη Βρετανία έχουν ανιχνευθεί στη χώρα μας

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου τα κρούσματα των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την COVID-19 να κοστίσει τη ζωή σε ακόμα 186 ανθρώπους. Επιπλέον, μετά την μετάλλαξη Κράκεν (επιστημονικά: ΧΒΒ.1.5) που σαρώνει τις ΗΠΑ, στη χώρα μας βρέθηκε και η μετάλλαξη Όρθρος (CH.1.1) που σαρώνει τη Βρετανία. Και οι δύο βρίσκονται στη χώρα μας ήδη από το φθινόπωρο.

Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 2η εβδομάδα του νέου έτους (9-15 Ιανουαρίου 2023).

Διαβάστε ακόμα Όρθρος: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που σαρώνει τη Βρετανία

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή CH.1.1 που δημιούργησε ο κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε 93 δείγματα. Η δε υποπαραλλαγή XBB.1.5 σε 7 δείγματα (μόλις 1 περισσότερο απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα).

Το σοβαρότερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί πολλούς θανάτους. Την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου κατέληξαν 186 άνθρωποι εξαιτίας του. Ο νεότερος είχε ηλικία 44 ετών και ο γηραιότερος 102 (η διάμεση ηλικία των νεκρών ήταν τα 84 έτη).

Η γρίπη επίσης είχε θύματα, αλλά ένα κλάσμα του κορωνοϊού. Κατέληξαν ακόμα δύο ασθενείς, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της να ανέρχονται πλέον σε 12.

Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, δείχνει ότι αρχίζει πάλι να αυξάνεται.

Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πόσο μας απειλεί στ’ αλήθεια η μετάλλαξη Κράκεν, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Φωτογραφία: iStock