Iatropedia

Κορονοϊός: 108 νέα μεταλλαγμένα στελέχη στην Ελλάδα – Τι συνέβη με τον ιερέα με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Εκατόν επτά είναι τα νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορονοϊού της Μεγάλης Βρετανίας στη χώρα μας, ενώ εντοπίστηκε και ένα ακόμη περιστατικό σε ιερέα από τη Θεσσαλονίκη, με το μεταλλαγμένο στέλεχος της νότιας Αφρικής, που φαίνεται ότι αντιστέκεται στην ανοσία.

Η ανησυχία στις υγειονομικές αρχές είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr, ο ιερέας νόσησε για δεύτερη φορά με κορονοϊό, γεγονός το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο νέος ιός της νότιας Αφρικής δεν αναγνωρίζει τα αντισώματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ιερέας είχε νοσήσει πριν από δυο μήνες με κορονοϊό. Αφού αποθεραπεύθηκε, όλα τα τεστ, στα οποία υποβαλλόταν έβγαιναν αρνητικά. Όμως, κάνοντας ακόμα ένα τεστ, όχι μόνο βρέθηκε θετικός, αλλά ήταν θετικός στην μετάλλαξη από τη νότια Αφρική.

Το περιστατικό αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους των επιστημόνων ότι το νοτιοαφρικανικό στέλεχος δεν αναγνωρίζει τα αντισώματα και έχει την ικανότητα να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που ανησυχεί τους επιστήμονες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

.Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους βρέθηκε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μητρόπολη Νεαπόλεως, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

107 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας εντοπίστηκαν στη χώρα

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφέρονται 107 νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 1 της νοτιοαφρικανικής.

Από αυτά τα περισσότερα και συγκεκριμένα τα 80 εντοπίστηκαν στην Αττική 50 εκ των οποίων από τη συρροή στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Μαρούσι.

Ο συνολικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τα 174 (είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες 66) με το πρόβλημα πλέον να είναι μεγάλο δεδομένου ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται ταχύτατα και έχει και μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 200 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 12-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.

Στο σύνολο των 200 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 177 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 108 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 107 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και ένα δείγμα ήταν θετικό για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

Σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa), αυτό ανιχνεύθηκε από την κοινότητα στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και ένα μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Πηγή: Newsit.gr