Iatropedia

Κομισιόν: 50 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer παραλαμβάνει νωρίτερα η ΕΕ

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται καθημερινά στο πεδίο των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού και της νόσου Covid-19. Την ώρα που καταφθάνουν ανησυχητικές πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων Johnson & Johnson και AstraZeneca, μία ευχάριστη είδηση ήρθε να αναπτερώσει το ηθικό των ευρωπαίων πολιτών.

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech. Σημειώνεται ότι η εταιρεία θα παρέδιδε τα εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως τελικά αποφασίστηκε να παραληφθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο, σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Η είδηση έρχεται την ώρα που η προσωρινή παύση της χρήσης του εμβολίου της Johnson&Johnson στις ΗΠΑ οδήγησε την εταιρεία στην απόφαση να καθυστερήσει τις παραδόσεις δόσεων και στην ΕΕ. Το εμβόλιο της J&J ελέγχεται για σπάνιες περιπτώσεις πρόκλησης θρόμβωσης, ανάλογες με εκείνες που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Έτσι μετά από συνεννόηση με την Κομισιόν, η Pfizer τόνισε ότι αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τις δεσμεύσεις της για τις παραδόσεις έως τα τέλη Ιουνίου όσον αφορά την ΕΕ. Η Ένωση αναμένει έως τώρα 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer για το τρέχον τρίμηνο, έναντι 66 εκατ. το α’ τρίμηνο του έτους.

Η καθυστέρηση της Johnson δημιουργεί κίνδυνο γενικής καθυστέρησης του εμβολιαστικού προγράμματος της ΕΕ, το οποίο βρίσκεται ήδη αρκετά πίσω σε σχέση με εκείνα της Βρετανίας και των ΗΠΑ.