Iatropedia

Κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) – Όλα τα βασικά σημεία

Ένα νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των προμηθειών στο χώρο της Υγείας, συστήνεται με το νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας.

Το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση και οργάνωση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας», κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις συστήνεται ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), το οποίο είναι υπεύθυνο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας, «με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σύσταση, δράσεις και χρηματοδότηση της νέας Αρχής για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας

Με το προτεινόμενο Νομοσχέδιο, όπως αναφέρει στη σύνοψη του σχεδίου νόμου το Υπουργείο Υγείας, επιδιώκεται η θεμελίωση ενός μηχανισμού διαχείρισης του συστήματος προμηθειών στον τομέα της Υγείας στη βάση των εξής προβλέψεων:

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος Φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί έργα για τη βελτίωση του συνόλου των υπηρεσιών Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής επιχειρησιακών προγραμμάτων (όπως π.χ. του Εταιρικού Συμφώνου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) ή άλλων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ή και εθνικών προγραμμάτων, καθώς και προκειμένου να υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας και τους φορείς του για την εκτέλεση των έργων αυτών, ως επιτελικός βραχίονας υλοποίησης.