Επιστολή προς τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), μαζί με εννέα φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του κλάδου για την έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του clawback του 2023 σε 12 δόσεις.
- Διαβάστε επίσης – ΙΣΑ: Υψηλό και μη διαχειρίσιμο το clawback των διαγνωστικών εργαστηρίων
Την επιστολή συνυπογράφουν εκπρόσωποι σχεδόν του συνόλου των παρόχων υγείας, γεγονός που –όπως επισημαίνεται– αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. «Όταν όλοι οι φορείς της υγείας εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για βαθιά συστημικό πρόβλημα και όχι για ένα επιμέρους ζήτημα», τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Διαρθρωτικό πρόβλημα που εξαντλεί τον κλάδο»
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζει ότι το clawback δεν αποτελεί πλέον μια τεχνική ή λογιστική διαδικασία, αλλά ένα χρόνιο πρόβλημα που υπονομεύει τη λειτουργία του συστήματος υγείας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο μηχανισμός έχει χάσει τον έκτακτο χαρακτήρα του και έχει μετατραπεί σε μόνιμο εργαλείο μετακύλισης της υποχρηματοδότησης στους παρόχους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ξεκινά η είσπραξη του 2023, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οφειλές προηγούμενων ετών, κυρίως του 2022, που επίσης εξοφλούνται σε δόσεις.
Η ταυτόχρονη αυτή επιβάρυνση δημιουργεί συνθήκες οικονομικής πίεσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα μονάδων υγείας και τη σταθερότητα κρίσιμων δομών.
Έλλειψη διαλόγου και αυξημένες πιέσεις
Οι φορείς εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία ουσιαστικής επικοινωνίας με το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.
Την ίδια στιγμή, οι πάροχοι λειτουργούν σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, λόγω αυξημένου ενεργειακού κόστους, μισθολογικών πιέσεων, ανατιμήσεων σε υλικά και προμήθειες, αλλά και καθυστερήσεων στις πληρωμές.
Τα αιτήματα των φορέων υγείας
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την αποσυμπίεση της κατάστασης:
- Αναστολή της είσπραξης του clawback για το 2023 μέχρι την ολοκλήρωση του 2022
- Εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων προηγούμενων ετών
- Άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων
- Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με ρεαλιστικές δόσεις
- Θέσπιση ανώτατου ορίου μηνιαίας παρακράτησης
- Ειδική μέριμνα για μικρές και περιφερειακές μονάδες υγείας
- Έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για νέο μοντέλο χρηματοδότησης
«Η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη»
Όπως καταλήγουν στην επιστολή, το σύστημα υγείας δεν μπορεί να βασίζεται στην οικονομική εξάντληση των παρόχων που το στηρίζουν καθημερινά.
«Οι φορείς του χώρου παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας για άμεση συνάντηση και κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων. Η παρούσα κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη», επισημαίνουν, ζητώντας άμεσες λύσεις πριν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στον χώρο της υγείας.
Φωτογραφία: istock