ΙΣΑ: ΄Αμεση στελέχωση του παθολογοανατομικού τμήματος στο ΓΝΑ Ιπποκράτειο

  • Iatropedia
Περίπου 2.500 εξετάσεις ανά γιατρό, και σε περιόδους αδειών 3.000 εξετάσεις ανά γιατρό, αναλογούν στο παθολογοανατομικό τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών. Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής με διεθνή βιβλιογραφική τεκμηρίωση και με τίτλο "Πρόταση Προϋποθέσεων Καλής Λειτουργίας Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων" ο αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.000 δείγματα ετησίως ανά ειδικευμένο γιατρό, δηλαδή τώρα γίνεται πολλαπλάσια διαγνωστική εργασία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την καταγγελία έχει ξανακάνει ο ΙΣΑ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα με αποτέλεσμα ένα τμήμα των 7 ανθρώπων να λειτουργεί με μόλις 4… Την ίδια ώρα, αποχώρησε και ο επικουρικός γιατρός που βοήθαγε τους μόνιμους και τώρα η κατάσταση δυσκόλεψε εκ νέου…

Διαβάστε εδώ την επιστολή του ΙΣΑ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επανέρχεται στην με αριθμ. πρωτ. 3873/3-6-2015 επιστολή που σας κοινοποιήσαμε, σχετικά με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο παθολογοανατομικό τμήμα του ΓΝΑ Ιπποκράτειο, η οποία έχει οδηγήσει στη δυσλειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Σας επαναλαμβάνουμε ότι στο Παθολογοανατομικό Τμήμα υφίστανται σύμφωνα με τον οργανισμό του Νοσοκομείου επτά θέσεις μονίμων ειδικευμένων ιατρών παθολογοανατόμων από τις όποιες όμως αφαιρέθηκε μια θέση χωρίς αιτιολογημένο σκεπτικό και από τις οποίες μόνο οι τέσσερις είναι καλυμμένες. Επιπλέον ο μοναδικός επικουρικός ιατρός που υπηρετούσε στο τμήμα με σύμβαση ορισμένου χρόνου αποχώρησε, ενώ παράλληλα υπηρετούν μόνο δυο ειδικευόμενοι αν και προβλέπονται τέσσερις θέσεις.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την οι διενεργούμενες εξετάσεις ανέρχονται σε 10.000 ετησίως , το μεγαλύτερο δε μέρος αυτών είναι μεγάλα και περίπλοκα παρασκευάσματα με χρονοβόρα ενασχόληση, με συνέπεια να αναλογούν περίπου 2.500 εξετάσεις ανά ιατρό και σε περιόδους αδειών 3.000 εξετάσεις. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής με διεθνή βιβλιογραφική τεκμηρίωση και με τίτλο « Πρόταση Προϋποθέσεων Καλής Λειτουργίας Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων» αναφέρεται ο αριθμός 1.000 δειγμάτων ετησίως ανά ειδικευμένο ιατρό, δηλαδή πολλαπλάσια διαγνωστική εργασία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος έχει κομβικό ρόλο στη θεμελίωση της διάγνωσης πλήθους νόσων, στη διευκόλυνση του ρόλου των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων και στην εξέλιξη της υγείας πολυάριθμων ασθενών. Όπως είναι γνωστό η λειτουργία του Παθολογοανατομικού Τμήματος έρχεται σε συνάρτηση με τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών καθότι διαπιστώνεται η νόσος και ο ιατρός δύναται να χορηγήσει τη καλύτερη δυνατή θεραπεία. Πλην όμως εξαιτίας της έλλειψης ιατρού προσωπικού αυτό καθίσταται δυσχερές καθότι οι απαντήσεις καθυστερούν πολλές φορές πέραν του μήνα, αν και οι συγκεκριμένοι ιατροί ξεπερνούν τα όρια τους για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο λειτούργημα που επιτελούν.

Επειδή το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου και κατ' επέκταση την προάσπιση της υγείας των ασθενών αιτούμαστε άμεσα την πλήρωση των θέσεων με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν