Iatropedia

Ηπατίτιδα Β: Ποιοι κινδυνεύουν;

Η ηπατίτιδα Β είναι μια σιωπηρή πάθηση, η οποία στα αρχικά στάδια δεν δίνει συμπτώματα. Όσο ο καιρός όμως περνάει γίνεται περισσότερο επιθετική και είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι.

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Οι πιο κοινές μορφές είναι η ηπατίτιδα Α, Β, και C.

Τα συμπτώματα

Στο πρώτο στάδιο η ηπατίτιδα δεν δίνει συμπτώματα. Όσο όμως η νόσος εξαπλώνεται οι πάσχοντες μπορεί να έχουν κόπωση, ναυτία, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, πυρετό, κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος).

Το προφίλ

Πολλοί ενήλικες που έχουν νοσήσε από την ηπατίτιδα Β έχουν ήπια συμπτώματα για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια γίνονατι πιο έντονα.

Σχεδόν το 90% των βρεφών που κολλάνε τον ιό θα τον ''κουβαλούν'' για το υπόλοιπο της ζωήςτους.

Με την πάροδο του χρόνου, η ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως βλάβη του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και καρκίνο του ήπατος.

Πώς μεταδίδεται

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται μετά από την επαφή με το αίμα ή τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου. Στις ΗΠΑ, η πιο συχνή αιτία μετάδοσης αποτελεί το σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Επίσης είναι δυνατό να κολλήσει κάποιος την ηπατίτιδα Β από την κοινή χρήση ενός μολυσμένου ατόμου βελόνες, ξυραφάκια, ή οδοντόβουρτσα.

Επίσης η μητέρα που έχει ηπατίτιδα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η ηπατίτιδα Β δεν μεταδίδεται με την αγκαλιά, τα τρόφιμα, ή τον βήχα.

Ποιοι κινδυνεύουν;

Ο καθένας μπορεί να κολλήσει ηπατίτιδα Β, αλλά οι άνθρωποι που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους ή κάνουν χρήση ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο.

Σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται επίσης και όσοι εργάζονται σε υγειονομικά συστήματα και έρθουν σε επαφή με το αίμα κάποιου που έχει χρόνια ηπατίτιδα Β.

πηγή:http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να μην κολλήσω Ηπατίτιδα Β!

Προηγούμενος

6 / 24

Επόμενος

Προηγούμενος

2 / 24

Επόμενος