Iatropedia

Ιός κοξάκι: Δεκάδες παιδιά με συμπτώματα λοίμωξης στην Λάρισα, λέει ο ΕΟΔΥ

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Πόσα χρειάσθηκαν τελικά νοσηλεία και για ποιον λόγο. Ο ρόλος των πλημμυρών.

Δεκάδες παιδιά στην Λάρισα παρουσίασαν τις τρεις τελευταίες εβδομάδες συμπτώματα χαρακτηριστικά της λοίμωξης από ιό κοξάκι, αλλά τα κρούσματα δεν σχετίζονται με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι τα κρούσματα άρχισαν να καταγράφονται στις 23 Οκτωβρίου 2023 και ακόμα συνεχίζονται. Έως χθες 13 Νοεμβρρίου 2023 συνολικώς 41 παιδιά παρουσίασαν κλινική εικόνα κοξάκι. Τα 35 εξ αυτών είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών.

Δείτε το σχετικό θέμα και τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ την Δευτέρα (14/11) στο iatropedia.gr: Ιός Κοξάκι: Καμπανάκι” για έξαρση σε παιδιά κάτω των 5 ετών – Τι λέει ο ΕΟΔΥ

Η πλειονότητα των παιδιών είχαν ήπια  κλινική εικόνα. Έξι, όμως, χρειάσθηκε να νοσηλευθούν για λίγες ημέρες στο νοσοκομείο, κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης.

Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι. Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12  παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Π.Ε. Λάρισας.

Παρόμοια περιστατικά, όμως, δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Το γεγονός ότι υπήρξαν κρούσματα μόνο στη Λάρισα, υποδηλώνει ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι δεν σχετίζεται με την κακοκαιρία Daniel που έπληξε πριν από λίγους μήνες όλες αυτές τις περιοχές.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η λοίμωξη από τον ιό κοξάκι (coxsackie) προκαλεί συμπτώματα όπως:

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο νοσήμα. Ο ιός κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών. Ταξινομείται σε δύο ομάδες, την Α και την Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω:

Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.

Τα μέτρα στα σχολεία

Ο ΕΔΟΥ τονίζει ότι για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε περίπτωση κρούσματος τα ενδεικνυόμενα μέτρα είναι:

Συνιστάται επίσης καλός αερισμός όλων των χώρων και επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Ωστόσο δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όταν εκδηλώνεται κρούσμα ή κρούσματα από ιό κοξάκι.

Απαραίτητο είναι, όμως, να ενημερώνονται οι γονείς των υπολοίπων παιδιών για την παρουσία κρουσμάτων στο σχολείο. Οι γονείς πρέπει, τέλος, να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα.

Φωτογραφία: iStock